Χειρουργεία «χάι τεκ», αλλά χωρίς… προσωπικό

Χειρουργεία «χάι τεκ», αλλά χωρίς… προσωπικό

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Σεπτέμβριο 2014, το ΕΣΥ απέκτησε ένα πολύτιμο δώρο: μία νέα πτέρυγα στον «Ευαγγελισμό» με δεκατέσσερις υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες, οι καλύτερες της Ελλάδας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και μεταξύ των καλύτερων όλης της Ευρώπης, δωρεά της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας. Εννέα μήνες μετά, το σύστημα Υγείας της χώρας μας και σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζει τη γνωστή κακοδαιμονία. Δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύνολο των νέων χειρουργικών αιθουσών λόγω έλλειψης προσωπικού.

Από τις 14 αίθουσες λειτουργούν οι 12 –μία προστέθηκε μόλις την τελευταία εβδομάδα– και αυτές με αυταπάρνηση του λιγοστού προσωπικού και «αλχημείες» της διοίκησης, που καταβάλλει υπερπροσπάθειες για να τις λειτουργήσει όλες. Εντός των ημερών, ξεκινά η δεύτερη φάση του έργου, που μεταξύ άλλων αφορά στην ανάπτυξη επιπλέον οκτώ υπερσύγχρονων χειρουργικών αιθουσών και σύμφωνα με τη διοίκηση του νοσοκομείου, εάν δεν φροντίσει το υπουργείο για να προσληφθεί προσωπικό, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν. Και όλα αυτά στη «ναυαρχίδα» –όπως έχει χαρακτηριστεί– του ΕΣΥ, όπου πραγματοποιούνται 9.000 χειρουργικές επεμβάσεις και γίνονται περί τις 55.000 εισαγωγές ασθενών ετησίως.

Τα νέα χειρουργεία που εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι εντυπωσιακά, ως προς τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό τους, και όπως αναφέρουν χειρουργοί του νοσοκομείου, συγκριτικά με τα παλιά, είναι «η μέρα με τη νύχτα». Τον περασμένο Απρίλιο, τα νέα χειρουργεία αντικατέστησαν τα παλιά. Αρχικά, λειτούργησαν οι 10 από τις 14 αίθουσες, τώρα με προσπάθειες της διοίκησης και του προσωπικού λειτουργούν εδώ και περίπου μία εβδομάδα οι 12.

Εξ αρχής η Επιτροπή Χειρουργείων που είχε συσταθεί, εν όψει της παραλαβής του έργου, είχε επισημάνει ότι για να λειτουργήσουν πλήρως απαιτούνται 56 επιπλέον άτομα προσωπικό, κυρίως νοσηλευτές και τραυματιοφορείς χειρουργείων. «Αυτή τη στιγμή, στα χειρουργεία απασχολούνται περίπου 50 άτομα προσωπικό. Ακόμα και στα παλιά χειρουργεία, όπου λειτουργούσαν 12 αίθουσες, υπήρχαν κενά, και οι ελλείψεις υπολογίζονταν σε περίπου 25 άτομα», εξηγεί στην «Κ» ο καρδιολόγος, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων κ. Ηλίας Σιώρας. «Τα νέα χειρουργεία αφενός είναι περισσότερα, αφετέρου εκτείνονται σε δύο ορόφους, που σημαίνει ότι οι ανάγκες είναι αυξημένες».

Η δέσμευση

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η δέσμευση από πλευράς υπουργείου Υγείας ήταν ότι θα επιστρέψουν στον Ευαγγελισμό, για να στελεχώσουν τα νέα χειρουργεία, 23 άτομα που ήταν με αποσπάσεις σε άλλα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, σταδιακά ο αριθμός του προσωπικού που θα επέστρεφε μειώθηκε και στο τέλος εκμηδενίστηκε, αφού με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, Παν. Κουρουμπλή, «πάγωσαν» οι διαδικασίες για την ανάκληση των αποσπάσεων για τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Ο υπουργός έχει εκφράσει την πρόθεση να γίνουν 15 προσλήψεις προσωπικού μέσω του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, με συμβάσεις έργου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει θετική απάντηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εάν λειτουργούσαν όλα τα χειρουργεία, θα γινόταν πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των περιστατικών. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο καρδιοχειρουργός, επιμελητής Α΄ στο καρδιοχειρουργικό τμήμα Παναγιώτης Δεδεηλίας, «ενώ ο σχεδιασμός ήταν να λειτουργήσουν δύο καρδιοχειρουργικές αίθουσες, λειτουργεί αυτή τη στιγμή η μία. Για να καλύψουμε τις ανάγκες, βάζουμε περιστατικά, πρωί, βράδυ, αργίες, Σαββατοκύριακα. Πέρυσι, κάναμε 700 χειρουργεία με εξωσωματική κυκλοφορία, όταν διεθνώς η αναλογία είναι 300-350 επεμβάσεις ανά αίθουσα». Η αναμονή για ένα μη επείγον περιστατικό ξεπερνά τους 4 μήνες. «Οι τελευταίοι 4-5 ασθενείς που χειρούργησα ως τακτικά περιστατικά περίμεναν περίπου έξι μήνες πριν γίνει η επέμβαση», αναφέρει ο κ. Δεδεηλίας.

Για τον συντονιστή διευθυντή στο Α΄ Χειρουργικό Τμήμα-Μονάδα Μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», κ. Σπύρο Δρακόπουλο, το πρόβλημα αφορά και στη μη αξιοποίηση στο έπακρον των δυνατοτήτων των χειρουργείων αυτών. «Είναι κρίμα να βλέπεις αυτές τις αίθουσες να μη σφύζουν από ζωή. Είναι κρίμα να μην αξιοποιούνται στο έπακρον για σοβαρές επεμβάσεις, όπως οι μεταμοσχεύσεις», σημειώνει. Σημειώνεται ότι στον «Ευαγγελισμό» πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις νεφρού, ενώ η σχετική μονάδα έχει λάβει άδεια και για μεταμοσχεύσεις ήπατος, που σήμερα γίνονται μόνο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. «Αυτό που χρειάζεται για να ξεκινήσουν οι μεταμοσχεύσεις ήπατος, είναι εξειδικευμένοι χειρουργοί», επισημαίνει ο κ. Δρακόπουλος.

Το νοσοκομείο έχει πέσει θύμα της καλής του φήμης και της αποδυνάμωσης γενικά του ΕΣΥ. Ακόμα και για απλά περιστατικά, όπως μία κήλη, μία κύστη κόκκυγος, μία χολοκυστεκτομή που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο οποιοδήποτε μεσαίο νοσοκομείο, οι ασθενείς απευθύνονται πλέον στον τριτοβάθμιας περίθαλψης «Ευαγγελισμό». Αλλωστε, το νοσοκομείο σε κάθε εφημερία δέχεται 1.500 περιστατικά. Περιστατικό ατόμου που είναι στα επείγοντα, γιατί πάτησε αχινό και διαμαρτύρεται γιατί εξυπηρετείται με προτεραιότητα ασθενής με ρήξη ανευρύσματος, μπορεί να ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή