Τα Μάρμαρα, η Αλαμουντίν και ο Τασούλας

Τα Μάρμαρα, η Αλαμουντίν και ο Τασούλας

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ευτυχία ενός παντρεμένου εξαρτάται από τους ανθρώπους που δεν έχει παντρευτεί», είχε πει ο Οσκαρ Ουάιλντ και πρέπει να έχεις ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ για να καλωσορίσεις με αυτή τη φράση την Αμάλ Αλαμουντίν λίγες μέρες μετά τον γάμο της με τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Κι όμως, αυτή τη φράση επέλεξε ο κ. Κώστας Τασούλας όταν την υποδέχθηκε στη χώρα μας ως υπουργός Πολιτισμού τον προηγούμενο Οκτώβριο.

Τι του απάντησε η γνωστή δικηγόρος θα το μάθετε παρακάτω. Διότι αφορμή για όσα θα διαβάσετε δεν αποτέλεσε το «πείραγμα» του κ. Τασούλα στην κ. Αλαμουντίν, αλλά οι άγνωστες πτυχές της τεράστιας διεθνούς δημοσιότητας που έλαβε το τελευταίο εξάμηνο η διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα και κυρίως η επιλογή της νέας κυβέρνησης να απαρνηθεί τη δημοσιότητα που χάρισε στη χώρα μας η κ. Κλούνεϊ, δείχνοντας να απαξιώνει ακόμη και τις νομικές συμβουλές της πριν καν τις διαβάσει.

Ιδού το παρασκήνιο που βλέπει πρώτη φορά τη δημοσιότητα. Το 2010, ο έχων μόλις αναλάβει καθήκοντα υπ. Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος λαμβάνει εννεασέλιδη επιστολή με τίτλο «πρόταση διεθνούς νομικής υποστήριξης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα». Την βρίσκει ενδιαφέρουσα, αλλά η κ. Αλαμουντίν, που συνυπογράφει μαζί με τους Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, «δεν λέει τίποτα» στον κ. Γερουλάνο. Ευλόγως, γιατί η κ. Αλαμουντίν ήταν τότε μια ασκούμενη δικηγόρος και άγνωστη όχι μόνον στον υπουργό, αλλά και διεθνώς. Και καθώς το κεντρικό αίτημα του εν λόγω γραφείου ήταν να αναλάβει τη νομική υποστήριξη της Ελλάδας στη διεθνή Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των Μαρμάρων, απορρίπτεται ως ριψοκίνδυνο.

Είκοσι δύο επιτροπές

Τέσσερα χρόνια αργότερα, κι ενώ ο κ. Σαμαράς αναζητούσε αφορμές ενίσχυσης της εικόνας της βαλλόμενης κυβέρνησής του, φτάνει στο Μαξίμου η ίδια ακριβώς πρόταση. Την καταθέτει ο δαιμόνιος κ. Ντέιβιντ Χιλ, ο οποίος είναι πρόεδρος της αυστραλιανής επιτροπής επιστροφής των Μαρμάρων, μιας δηλαδή από τις 2 (!) αντίστοιχες επιτροπές που υπάρχουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Με το που ακούει ο κ. Σαμαράς ότι στο πρότζεκτ μετέχει η κ. Αλαμουντίν, που ήδη έχει γίνει διεθνώς γνωστή ως «η γυναίκα που κατόρθωσε να κλέψει την καρδιά του Κλούνεϊ», αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο που θα προκαλέσει η ανάμειξή της και δίνει εντολή στον κ.Τασούλα να διαχειριστεί την έλευση της δικηγόρου στην Αθήνα αμέσως μετά τον γάμο της στη Βενετία.

Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα για τον κ. Τασούλα. «Είχα να αντιμετωπίσω δύο ζητήματα. Πρώτον, να αποσαφηνίσω στην κ. Αλαμουντίν και στους συναδέλφους της ότι δεν θα πάρουν εν λευκώ την εκπροσώπηση της Ελλάδας σε μια διεθνή δίκη και δεύτερον, να βρω τα χρήματα για την αντιπρόταση που τους έκανα. Δηλαδή να ετοιμάσουν μια εμπεριστατωμένη νομική γνωμάτευση με όλους τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει με μεγαλύτερες αξιώσεις τα Μάρμαρα». Ο ίδιος τονίζει: «Λίγοι έχουν δει τα εκατοντάδες δημοσιεύματα που προβάλλουν την ελληνική αξίωση τις ημέρες που ήταν στη χώρα μας η κ. Αλαμουντίν και ακόμη λιγότεροι ξέρουν ότι χάριν αυτής της δημοσιότητας κατατέθηκαν μέχρι και στο βρετανικό Κοινοβούλιο τρεις ερωτήσεις με αίτημα την επιστροφή των Μαρμάρων»! Ο κ. Τασούλας είχε οργανώσει και τα επόμενα στάδια της διεθνούς πίεσης στο Λονδίνο για να αξιοποιήσει και τη στήριξη της UNESCO, που μετά την επίσκεψη της δικηγόρου αίφνης υιοθέτησε το ελληνικό αίτημα να μεσολαβήσει για να βρεθεί μια λύση. Η κ. Αλαμουντίν δεσμεύθηκε να έρθει πάλι στην Ελλάδα, τέλη Ιανουαρίου, για μια ανοιχτή στα διεθνή ΜΜΕ συνάντηση με εκπροσώπους και από τις 22 επιτροπές διεκδίκησης των Μαρμάρων, αλλά και να δώσει άλλη μια συνέντευξη Τύπου στις αρχές του καλοκαιριού με ανάλογη διεθνή δημοσιότητα. Ολα ωστόσο ματαιώθηκαν λόγω των εκλογών, αλλά και της ανεξήγητης επιλογής της νέας κυβέρνησης να απαξιώσει την εμπλοκή της κ. Αλαμουντίν στο ζήτημα των Μαρμάρων, αποκλείοντας προσφάτως κάθε περίπτωση ελληνικής προσφυγής στη διεθνή Δικαιοσύνη, γεγονός που έγινε αμέσως είδηση σε βρετανικές εφημερίδες ως «παραδοχή ήττας της Ελλάδας».

Υπάρχουν όμως δύο ακόμη σημαντικές λεπτομέρειες. Η πρώτη είναι το πώς πληρώθηκε. Εχουν ακουστεί πολλά για το πώς βρέθηκαν οι 200.000 λίρες που ήταν η αμοιβή του γραφείου της κ. Αλαμουντίν. Η αλήθεια δεν είναι αυτή που έχει ακουστεί και αφορά γνωστά ονόματα της Αθήνας· τα χρήματα, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Κ», προσέφερε Ελληνας επιχειρηματίας που ζει μονίμως στο εξωτερικό θέτοντας ως μόνο όρο στον κ. Τασούλα να μη γίνει γνωστό το όνομά του…

Η δεύτερη λεπτομέρεια φανερώνει ότι η κ. Αλαμουντίν, εκτός από όμορφη και δραστήρια, έχει και χιούμορ. Οταν ο κ. Τασούλας της είπε ότι «η ευτυχία σε σε ένα γάμο εξαρτάται από εκείνους που δεν παντρεύτηκε» εκείνη του απάντησε «μακάρι να σας είχα γνωρίσει και να μου το είχατε πει πριν παντρευτώ τον Τζορτζ»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή