Οι Τούρκοι προτιμούν Χίο

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δόξα τω Αλλάχ». Ετσι απαντά ο Χιώτης ταξιδιωτικός πράκτορας, κ. Τάσος Χατζηελένης, όταν τον ρωτούν πώς πάνε οι δουλειές. Και όχι άδικα, αφού η ροή τουριστών από την απέναντι όχθη, που απέχει μόλις 20 λεπτά με το ταχύπλοο, έχει διασώσει την τουριστική αγορά του νησιού. «Ακόμα και ανήμερα των εκλογών τους, είχαμε επισκέπτες που αφού ψήφισαν, ήρθαν σε εμάς για καφέ», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κιμπριλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων. «Από τα δεκατέσσερα δωμάτια που διατηρώ, στα δώδεκα μένουν Τούρκοι».

Η αύξηση των Τούρκων βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την κατακόρυφη πτώση των Ευρωπαίων. Είναι ενδεικτικό ότι το 2010 οι ετήσιες αφίξεις Ευρωπαίων τουριστών ήταν 12.079, ενώ το 2014 (έως και τον Οκτώβριο) μόλις 8.220 άτομα. Ως αιτίες για τη μείωση του ενδιαφέροντος, οι φορείς του νησιού αναφέρουν την αντίστοιχη μείωση των πτήσεων τσάρτερ –από δεκαπέντε πριν από μερικά χρόνια, σε τέσσερις σήμερα–, για την οποία ενοχοποιούν μεταξύ άλλων και την ακαταλληλότητα των δομών του αεροδρομίου. «Μια οικογένεια, αν θέλει να έρθει από τη Γαλλία στη Χίο, θα χρειαστεί μόνον για τα αεροπορικά εισιτήρια κάθε μέλους περί τα 850-900 ευρώ». Φυσικά, η σημερινή πολιτική συγκυρία δεν ευνοεί. «Μου τηλεφωνούν πελάτες μου Ευρωπαίοι και με ρωτούν αν η πραγματικότητα είναι όπως τη βλέπουν στην τηλεόραση», αναφέρει με πικρία ο κ. Κιμπριλάκης.

Τη στιγμή, όμως, που οι ταξιδιώτες από τη Δύση γυρίζουν την πλάτη στη Χίο, οι εξ Ανατολών την… αγκαλιάζουν. Οι αφίξεις Τούρκων επισκεπτών ακολουθούν καλπάζουσα πορεία. Το 2013 επισκέφθηκαν τη Χίο 56.299, ενώ ο αριθμός τους αυξήθηκε την επόμενη χρονιά (έως και τον Οκτώβριο) φθάνοντας τους 64.401. Τα προγνωστικά και για φέτος το καλοκαίρι είναι εξαιρετικά ευοίωνα. Το σύνολο των ταξιδιωτικών θεωρήσεων που είχαν εκδοθεί από τις ελληνικές προξενικές αρχές σε όλη την Τουρκία, έως και τον Μάιο, έχουν αυξηθεί 24% σε σχέση με το 2014, πλησιάζοντας τις 56.000 βίζες, ενώ το μεγάλο «μπαμ» προέρχεται από το προξενείο της Σμύρνης, όπου η άνοδος αγγίζει το 60%. Η αλλαγή του κλίματος δεν είναι φυσικά τυχαία, αλλά απορρέει από τις συντονισμένες προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων που ήδη από το 2010, διαβλέποντας τις συνέπειες της κρίσης στον τουρισμό, πίεσαν, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των Τούρκων στα νησιά του Αιγαίου, κάτι που αποτελούσε διακαή πόθο χιλιάδων γειτόνων.

Από την αλλαγή του κλίματος κατ’ εξοχήν έχει επωφεληθεί η Χίος. «Τα Σαββατοκύριακα καταφθάνουν 600 με 700 άτομα, τις καθημερινές 50 με 100, χωρίς να συμπεριλαμβάνω την ακραιφνώς τουριστική σεζόν. Αν αφαιρέσει κανείς τους Τούρκους από την αγορά, αυτή φυτοζωεί» σημειώνει ο κ. Χατζηελένης. Είναι, βέβαια, η εγγύτητα που δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα στη Χίο, «υπάρχουν πολλοί πλούσιοι που διατηρούν βίλες στα παράλια και έρχονται για αλλαγή τοπίου, μία δύο μέρες, εδώ». Στη σχετική μελέτη της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, το 65,19% των εισερχόμενων Τούρκων τουριστών είναι πτυχιούχοι, το 43,70% ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ 51,85% απαντούν ότι δεν είναι η πρώτη τους φορά στη Χίο –ούτε και η τελευταία…

Οργάνωση συνεδρίων

Δεύτερη στις επιλογές των Τούρκων βρίσκεται η Λέσβος, που εξελίσσεται σ’ έναν ιδιαίτερα «in» προορισμό. Το πρώτο δεκάμηνο του 2014, οι Τούρκοι που έκαναν διακοπές στη Μυτιλήνη ήταν 42.180, ορισμένοι εξ αυτών προέρχονταν από την αφρόκρεμα της τουρκικής κοινωνίας. «Μεγάλες τουρκικές φαρμακευτικές διοργανώνουν συνέδρια στη Μυτιλήνη, έως σήμερα έχουν λάβει χώρα τουλάχιστον δέκα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ένα ταξίδι στο νησί μας δίνεται ως μπόνους στα golden boys» αναφέρει στην «Κ» ο Μυτιληνιός ταξιδιωτικός πράκτορας, κ. Αρης Λαζαρής. «Αντίστοιχα, παραθερίζουν σε εμάς και πολλοί VIP’S» συμπληρώνει, δίνοντας μια μακρά λίστα επωνύμων, όπως την ηθοποιό Ντενίζ Σακίρ, την επιχειρηματία Γκιουλέρ Σαμπαντζί, τον πιο ακριβοπληρωμένο ηθοποιό στην Τουρκία, Κενάν Iμιρζαλίογλου, γνωστό στην Ελλάδα ως «Εζέλ» από το ομώνυμο σίριαλ. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, οι πιτσιρικάδες στη Μυτιλήνη έχουν αναδείξει τα τουρκικά ως δεύτερη ξένη γλώσσα.

Ωστόσο, τα ελληνικά νησιά παραμένουν ιδανική λύση και για μικρότερα βαλάντια. «Η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει τα δυσθεώρητα ποσά που ζητούν τα μεγάλα ξενοδοχεία στα παράλια» σημειώνει η κ. Λαζάρου. Στην Ελλάδα μπορούν να φάνε, να πιούν και να χορέψουν, σε πολύ προσιτές τιμές. «Εξ ου και προβληματίζομαι, καθώς η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε τις εκλογές επέφερε αλλαγή στην ισοτιμία» επισημαίνει ο κ. Λαζάρου. «Εως τώρα ισοδυναμούσαν 2,80 λίρες με 1 ευρώ, τώρα απαιτούνται 3,12 λίρες» τονίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή