Ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και καθηγητές κατά ΥΠΕΠΘ

Ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και καθηγητές κατά ΥΠΕΠΘ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταραχή στα ιδιωτικά σχολεία προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Οι ιδιοκτήτες μιλούν για στραγγαλισμό των σχολείων λόγω πιο αυστηρών διατάξεων για τις απολύσεις εκπαιδευτικών, οι εκπαιδευτικοί για πογκρόμ απολύσεων ενόψει του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) κατήγγειλε χθες ότι ιδιωτικό σχολείο της Αττικής ανακοίνωσε την καταγγελία σύμβασης τριών εκπαιδευτικών, ο ένας εκ των οποίων είναι συνδικαλιστής. «Συνάδελφοι μας αναφέρουν ότι ανάλογες επιχειρήσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και σε άλλα ιδιωτικά σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις εκπαιδευτικοί που απολύθηκαν συγκαταλέγονται στους πλέον έμπειρους (με 27, 25 και 12 χρόνια προϋπηρεσίας στο σχολείο αντίστοιχα) και αγαπητούς στο σχολείο», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, ο πρόεδρος της οποίας, Μιχάλης Κουρουτός, μιλώντας χθες στην «Κ», έκανε λόγο για δύο ακόμη σχολεία τα οποία ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε απολύσεις εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα ο αριθμός να ανεβαίνει στις 10.

«Είναι φανερό ότι κάποιοι σχολάρχες επιχειρούν να προλάβουν την ψήφιση του σχεδίου νόμου, που βάζει φρένο στις μαζικές και αναιτιολόγητες απολύσεις και προβαίνουν σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών», λέει η ομοσπονδία και προσθέτει ότι έχει ήδη ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «να εμποδίσει με κάθε νόμιμο μέσο τις κατ’ ουσίαν εκδικητικές, άρα καταχρηστικές (σύμφωνα με το άρθρο 281 του Α.Κ.), καταγγελίες σύμβασης τις παραμονές ψήφισης του νομοσχεδίου και να προστατέψει εκπαιδευτικούς».

Από την πλευρά της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της για το νομοσχέδιο, αναφέρει ότι «για ακόμη μία φορά δεν αντιμετωπίζεται το σύνολο των μεγάλων προβλημάτων της εκπαίδευσης (ανάγκη άμεσης πραγματοποίησης χιλιάδων διορισμών, ίδρυση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, επέκταση και στήριξη της προσχολικής αγωγής, ουσιαστική ενίσχυση της ειδικής αγωγής). Δυστυχώς, με την προοπτική της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξουν τεράστια προβλήματα στην κάλυψη των κενών και στη λειτουργία των σχολείων». Συνολικά, το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως και την Παρασκευή, είχε δεχθεί έως χθες περί τα 2.000 σχόλια. Τα περισσότερα εξ αυτών στο άρθρο 47 για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς (1.049) και στο άρθρο 12 για τις μετεγγραφές φοιτητών στα ΑΕΙ/ΤΕΙ (273 σχόλια). Πάντως, ακόμη δεν έχει δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας η αιτιολογική έκθεση, η οποία συνοδεύει το προτεινόμενο σχέδιο νόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή