ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι χαμηλές βαθμολογίες «βυθίζουν» τις βάσεις

Οι χαμηλές βαθμολογίες «βυθίζουν» τις βάσεις

Με αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών κλείνει τον κύκλο του το ισχύον σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, καθώς από το 2016 το σύστημα θα αλλάξει. Στις φετινές εξετάσεις, η αποτυχία ήταν μεγάλη –και κυρίως σε Φυσική, Αρχαία και Μαθηματικά– με συνέπεια, εκτός από τη βύθιση των βάσεων εισαγωγής έως και τα επίπεδα του 2008 στην οποία οδηγεί, να τίθεται επιτακτικά η ανάγκη να δρομολογηθεί διάλογος για αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής πυραμίδας. Ενδεικτικό είναι ότι και φέτος ο ένας στους τρεις υποψηφίους (31,69%) πήρε «εισιτήριο» για τα ΑΕΙ με βαθμό κάτω από τη βάση.

Παράλληλα, αναμένεται –στα τέλη Αυγούστου κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής– να υπάρξουν εισακτέοι με βαθμό κάτω από 4, όπως συνέβη πέρυσι. Το 2014, χρονιά ανόδου των βάσεων, το κατώφλι εισαγωγής στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια και στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια…

Ειδικότερα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των 79.068 υποψηφίων Γενικών Λυκείων, οι οποίοι μετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις για μία θέση στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, εντυπωσιακή πτώση των βάσεων αναμένεται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, χωρίς να αποκλείεται η «βουτιά» να ξεπεράσει τα 1.500 μόρια σε σχολές της περιφέρειας, λόγω της μείωσης των μετεγγραφών στο 15% του αριθμού των θέσεων εισακτέων. Οι πολύ κακές επιδόσεις κλονίζουν ακόμη και τα 19.000 μόρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι μειώθηκε κατά 50% ο αριθμός των αριστούχων όλων των κατευθύνσεων, ενώ οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν βαθμολογίες πάνω από 18 ήταν συνολικά 4.010 (ποσοστό 5,07%) έναντι 7.428 (9,48%) πέρυσι. Λόγω της μείωσης των μετεγγραφών, επίσης, θα διευρυνθεί και το βαθμολογικό χάσμα ανάμεσα στις σχολές των αστικών κέντρων και της περιφέρειας με ομοειδές αντικείμενο.

Συγκεκριμένα, από το σχολιασμό στην «Κ» των στατιστικών στοιχείων, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας, του καθηγητή Φυσικής Γιώργου Χατζητέγα και του μαθηματικού Στράτου Στρατηγάκη, προκύπτουν τα ακόλουθα ανά επιστημονικό πεδίο:

• 1ο (ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες): Η πτώση των βάσεων αναμένεται να κυμανθεί από 300 μόρια έως 1.000 μόρια σε τμήματα της περιφέρειας. Ενδεικτικά, η βάση στη Νομική Αθηνών αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 18.300, ενώ η Νομική Θράκης θα «πέσει» κάτω από τα 18.000 μόρια. Τα, επίσης, περιζήτητα Τμήματα Ψυχολογίας θα κινηθούν κάτω από τα 18.000 μόρια. Οσο για τη βάση της Φιλολογίας Αθήνας, δύσκολα θα διατηρήσει το όριο των 17.000 μορίων.

• 2ο και 4ο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες): Το… Βατερλώ σε Φυσική και Μαθηματικά οδηγεί σε θεαματική πτώση (π.χ. το Η/Υ ΕΜΠ θα πέσει κατά 500 μόρια), η οποία θα ξεπεράσει τα 1.500 μόρια στις βάσεις εισαγωγής των τμημάτων τεχνολογικών και θετικών επιστημών ΑΕΙ της περιφέρειας. Για παράδειγμα, η βάση στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στην Ξάνθη αναμένεται να διαμορφωθεί στα 14.000 μόρια (15.589 μόρια πέρυσι).

• 3ο πεδίο (επιστήμες Υγείας): Πρόκειται για το πεδίο που διεκδικούν οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης, οι οποίοι –μεταξύ των τριών κατευθύνσεων– έχουν το μικρότερο ποσοστό βαθμών πρόσβασης κάτω από τη βάση (15,84% από 13% πέρυσι). Στην περιζήτητη Ιατρική Αθήνας, η βάση αναμένεται να κινηθεί γύρω στα 19.000 μόρια, ενώ στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης η βάση θα διαμορφωθεί περί τα 18.200 μόρια, δηλαδή η πτώση να ξεκινήσει από 300 μόρια και να διευρυνθεί σε πάνω από 500 μόρια.

• 5ο πεδίο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης): Αναμένεται πτώση βάσεων, που θα ξεκινά από τα 300 στις υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών ΑΕΙ και θα ξεπεράσει τα 1.500 μόρια στα περιφερειακά τμήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/