Παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων από Τουρκία

Παραβίαση ελληνικών χωρικών υδάτων από Τουρκία

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Αθηνών και στη συνέχεια πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος, από το νησί Ανθρωποφάγοι, προκαλεί οργή, αλλά όχι έκπληξη. Τους τελευταίους μήνες στον εναέριο χώρο και στη θάλασσα του Αιγαίου καταγράφονται πολλά επεισόδια, η Τουρκία κλιμακώνει τη στρατηγική της έντασης, ενώ η διπλωματία έχει καθηλωθεί.

Από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι σήμερα, καταγράφοντας τα πλέον σοβαρά «επεισόδια» όπως η οριοθέτηση του νέου όσο και παράτυπου πεδίου βολής στο Αιγαίο, η εμπλοκή κατασκοπευτικού πλοίου σε ελληνική άσκηση με πραγματικά πυρά, οι χαμηλές πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι παρενοχλήσεις πλοίων που ποντίζουν καλώδια επικοινωνιών ή κάνουν επιστημονικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η αμφισβήτηση της κυριότητας 16 ελληνικών νησιών ότι τελούν «υπό κατοχή», προκύπτει ότι υπάρχει σοβαρή κλιμάκωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι αξιόπιστες, αλλά δεν επιβεβαιώνονται επίσημα, κατά την πρόσφατη τουρκική άσκηση «Θαλασσόλυκος», ένα μέρος της οποίας περί τα τέλη Μαΐου εξελίχθηκε κοντά στις Κυκλάδες, παραβιάστηκαν και τα χωρικά μας ύδατα. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το επόμενο διάστημα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με διπλωμάτες που υπηρετούν σε σημαντικές πρεσβείες της χώρας μας στο εξωτερικό, οι δυτικές κυβερνήσεις δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ελληνικές ανησυχίες, παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται τη σημασία τους. Ιδιαίτερα έμπειρος διπλωμάτης και άριστος γνώστης της τουρκικής πολιτικής σημείωνε στην «Κ» ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει κάθε κρίσιμο δευτερόλεπτο που διέρχεται η χώρα μας προκειμένου να εδραιώσει την αναθεωρητική της πολιτική στο Αιγαίο και να οδηγήσει τα πράγματα σε ντε φάκτο «κατάσταση συνδιαχείρισης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις οδεύουν προς επιδείνωση. Παρά την ένταση των ημερών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει πλήρη ενημέρωση, ωστόσο η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές ιεραρχείται ως κορυφαία προτεραιότητα.

Οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν προχωρούν, ενώ η ανακοίνωση για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών έμεινε στα χαρτιά. Το κενό αυτό το εκμεταλλεύονται πλήρως και στρατιωτικοί και πολιτικοί κύκλοι στην Τουρκία που προωθούν τη δική τους ατζέντα, καθώς ο εκνευρισμός του τουρκικού κατεστημένου, τόσο από την είσοδο των Κούρδων στην Εθνοσυνέλευση όσο και από τις νίκες κατά του ISIS στη Συρία, συντελεί στην αύξηση της έντασης στο Αιγαίο, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή