ΠΟΣΔΕΠ: Τα ΑΕΙ επιστρέφουν 33 χρόνια πίσω

ΠΟΣΔΕΠ: Τα ΑΕΙ επιστρέφουν 33 χρόνια πίσω

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σχέδιο νόμου επαναφέρει -κατά βάση- το πλαίσιο του 1268/82. Δηλαδή, πάει τα ΑΕΙ 33 χρόνια πίσω!». Είναι μία εκ των οξύτατων αναφορών της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ κατά του σ/ν του υπουργείου Παιδείας που έχει τεθεί σε επταήμερη διαβούλευση -η αυριανή λήξη της παρατάθηκε έως την προσεχή Δευτέρα- και αφορά τη λειτουργία των ΑΕΙ. Ομαδικά πυρά συγκεντρώνει το σ/ν και από τον κλάδο των ΤΕΙ.

Ειδικότερα, η εκτελεστική γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει ότι «το σ/ν συνιστά επί της ουσίας νέο θεσμικό πλαίσιο, που αλλάζει τελείως το πλαίσιο οργάνωσης και διοίκησης του πανεπιστημίου χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος. Είναι απογοητευτικός ο τρόπος με τον οποίο ο υπουργός αντιμετωπίζει τα θέματα των ΑΕΙ. Επειδή δεν θέλουμε να επιστρέψουμε 33 χρόνια πίσω, ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην προχωρήσει στην κατάθεση των διατάξεων που αλλάζουν τον τρόπο διοίκησης του πανεπιστημίου και να περιοριστεί στις διατάξεις που είναι βελτιωτικές του υπάρχοντος πλαισίου (π.χ. αλλαγή της διαδικασίας εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ, ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία μέλους ΔΕΠ κ.λπ.). Ακολούθως, να φέρει τα άλλα θέματα που συνιστούν νέο θεσμικό πλαίσιο (π.χ. κατάργηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, συμμετοχή στα όργανα και στις εκλογές οργάνων διοίκησης κ.λπ.) σε ευρεία διαβούλευση, όπως είχε δεσμευθεί στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ».

Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων βάλλει κατά του σ/ν λέγοντας ότι «ρυθμίσεις του έχουν μοναδικό στόχο να πλήξουν θεσμικά τα ανώτατα ΤΕΙ και να υποβαθμίσουν επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τους αποφοίτους τους. Δηλαδή, η αριστερή κυβέρνηση και ο υπουργός Παιδείας, προφανώς υπηρετώντας τη συντεχνία του ΤΕΕ, δικαιώνουν ένα χρόνιο και παράλογο αίτημα, προσφέροντας μεταπτυχιακό τίτλο σε όλους τους αποφοίτους των πολυτεχνείων ανεξαρτήτως ηλικίας, εφευρίσκοντας την ελληνική πατέντα χορήγησης αυτόματου αναδρομικού μεταπτυχιακού τίτλου». Και τονίζει: «Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Θα εκτεθούμε διεθνώς! Με την αναδρομική απονομή του master από την ημερομηνία έκδοσης του πτυχίου, εκτός του ότι η αναδρομικότητα είναι παράνομη, αγγίζει ή ξεπερνάει τα όρια της φαιδρότητας, καθώς θα βρεθούν με μεταπτυχιακό τίτλο ακόμα και απόφοιτοι που έχουν πάρει πτυχίο ή δίπλωμα πριν από 30 ή 40 χρόνια, καθώς και όλοι οι συνταξιούχοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή