Ξεκινούν οι εργασίες αναστήλωσης στο γεφύρι της Πλάκας

Ξεκινούν οι εργασίες αναστήλωσης στο γεφύρι της Πλάκας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άμεση εκκίνηση των εργασιών αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε χθες στη σύσκεψη εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη. Συμφωνήθηκε κοινό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτες εργασίες στην περιοχή της Πλάκας, με στόχο να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του 2016. Για τον σκοπό αυτόν συνάπτεται προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΕΜΠ και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, ενώ φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου. Οπως έγινε επίσης γνωστό, συστήνεται επιστημονική επιτροπή παρακολούθησης των εργασιών, καθώς και μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την υποδοχή δωρεών και χορηγιών. Ο πρύτανης του ΕΜΠ ενημέρωσε τον υπουργό για την παρουσίαση μελετών από καθηγητές και φοιτητές του ΕΜΠ για το γεφύρι της Πλάκας, η οποία θα λάβει χώρα στην Αθήνα τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του πρύτανη του ΕΜΠ Ιωάννη Γκόλια, του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Ιωάννη Σεντελέ, της κοσμήτορος της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ Ελένης Μαΐστρου, του καθηγητή Μεταλλευτικής ΕΜΠ Δημήτρη Καλιαμπάκου, της προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων του υπ. Πολιτισμού Ευγενίας Γατοπούλου και της διευθύντριας Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, Αμαλίας Ανδρουλιδάκη.

«Το υπουργείο Πολιτισμού εγγυάται από την πλευρά του κράτους την υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου. Οι εμπλεκόμενοι φορείς βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία ενώ δωρητές, όπως η οικογένεια Λούλη, έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να προβούν σε δωρεές, ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού. Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε τη σύμπνοια όλων των εμπλεκόμενων φορέων» δήλωσε ο κ. Ξυδάκης μετά το πέρας της σύσκεψης. Υπενθυμίζεται πως το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας είχε καταρρεύσει λόγω της μεγάλης ανόδου των υδάτων στον Αραχθο, στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου. Ο ιδρυτής και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Πέτρινων Γεφυριών, Σπύρος Μαντάς, είχε δηλώσει τότε στην «Κ» πως «το γεφύρι της Πλάκας έπεσε από την εγκατάλειψη», ενώ είχε εκφράσει και τις επιφυλάξεις για το κατά πόσον μπορεί να πραγματοποιηθεί μια αισθητικά ικανοποιητική επισκευή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αποκατάσταση ενός τέτοιου μνημείου αποτελεί υποχρέωση του κράτους, ενώ και η συνεργασία τοπικών φορέων και ιδιωτών χορηγών είναι ενθαρρυντική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή