ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καμμένος υπέρ Μονάδας του ΝΑΤΟ στην Κρήτη

kammenos-yper-monadas-toy-nato-stin-kriti-2090071

Νέες προτάσεις για την επέκταση και εμβάθυνση της συνεργασίας της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ υπέβαλε ο Π. Καμμένος στη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Αμύνης της Συμμαχίας. Ο κ. Καμμένος ανέπτυξε τη θέση του για την ανάγκη ενίσχυσης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στην περιοχή αποτελούν άμεσες, πολύπλοκες απειλές. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, το ΝΑΤΟ οφείλει να καλυφθεί με άμεσο τρόπο, εφαρμόζοντας σε πρακτικό επίπεδο το Σχέδιο Ετοιμότητας Δράσης στην περιοχή. Σημειώνεται ότι κύριο θέμα της συνόδου ήταν η εξέταση της εφαρμογής του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ (Readiness Action Plan).

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καμμένος κατέθεσε νέα πρόταση για την ίδρυση Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου στην Κρήτη, που, σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό, «συγκράτησε» ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Επίσης, ο κ. Καμμένος επανέλαβε τη θέση του για την πρόθεση μεταφοράς αεροπορικής δραστηριότητας από τη Σούδα στην Κάρπαθο, πρόταση, όμως, που πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή. Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «η ενίσχυση της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ βρήκε ιδιαίτερη ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση εργασιών προς αυτήν την κατεύθυνση τους επόμενους μήνες».

Ωστόσο, υπάρχει μια ασάφεια στους κόλπους της κυβέρνησης, αν και κατά πόσον οι νέες προτάσεις του κ. Καμμένου αποτελούν κυβερνητική πολιτική ή προσωπικές πρωτοβουλίες του, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις αν έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει διαφωνίες. Παλαιότερα, ως προς το θέμα της μεταφοράς δραστηριοτήτων από τη Σούδα στην Κάρπαθο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος, αλλά δεν ήταν σαφές αν ήταν και σύμφωνος. Οι ίδιες πηγές δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν, λόγω της μεγάλης έντασης και της αποκλειστικής ενασχόλησης του πρωθυπουργού με τις διαπραγματεύσεις, αν ο κ. Τσίπρας ήταν ενήμερος για τη νέα πρόταση, σχετικά με την ίδρυση της Πολυεθνικής Μονάδας Διοίκησης και Ελέγχου του ΝΑΤΟ στην Κρήτη. Πάντως, κατά της πρότασης τάχθηκε η τάση του ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΕ, που έχει πέντε βουλευτές.