Κοτζιάς: Ενίσχυση συνεργασίας με Σερβία

Κοτζιάς: Ενίσχυση συνεργασίας με Σερβία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας, με στόχο τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της σταθερότητας στα Βαλκάνια, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Βελιγράδι και τη συνάντηση που έχει με τον ομόλογό του Ιβιτσα Ντάσιτς. Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών ήταν η δέσμευσή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει «τον σερβικό δρόμο προς την Ε.Ε.», προσφέροντας ταυτόχρονα την εμπειρία και την τεχνογνωσία των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων προκειμένου να υποβοηθηθεί το Βελιγράδι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το μεταναστευτικό, ο κ. Κοτζιάς επέκρινε χώρες της Ε.Ε., τονίζοντας ότι δεν έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον ούτε για την εφαρμογή των πρόσφατων προτάσεων του κ. Αβραμόπουλου ούτε για να ασκήσουν όλα τα εργαλεία της πολιτικής. Είπε χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. «σχεδιάζει βομβαρδισμό των πλοίων που έρχονται από τη Λιβύη, αλλά όχι από τις χώρες της ανατολικής πλευράς της Ευρώπης», ενώ ζήτησε από τις Βρυξέλλες «να εφαρμόσουν όλα τα εργαλεία τους». Προφανώς ο κ. Κοτζιάς δεν εννοεί ότι θα πρέπει να βομβαρδίζονται οι πρόσφυγες που μετακινούνται από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ήθελε όμως να στρέψει την προσοχή της Ε.Ε. προς την περιοχή μας. Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει 100% τις προτάσεις Αβραμόπουλου και εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του με πρόταση της Σερβίας για τη σύγκληση μιας περιφερειακής συνδιάσκεψης για το μεταναστευτικό.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τις ελληνορωσικές σχέσεις στον τομέα της ενέργειας, ανέφερε ότι «δεν μπορεί να μας κάνουν παρατηρήσεις κάποιοι για τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και οι ίδιοι να ετοιμάζουν πολύ μεγαλύτερα projects. Δεν μπορεί να συζητάμε επί μήνες για τους αγωγούς αερίου στα Βαλκάνια και να ακούμε προχθές ότι κάποιοι στον Βορρά φτιάχνουν καινούργιους αγωγούς χωρίς καμιά συζήτηση», κατέληξε, αναφερόμενος εμμέσως στους νέους αγωγούς από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή