Εφαρμογή κάνει έγκαιρη πρόγνωση του Πάρκινσον

Εφαρμογή κάνει έγκαιρη πρόγνωση του Πάρκινσον

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», υποστήριζε ο Ιπποκράτης. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό και ο καλύτερος τρόπος για να διατηρείται σε καλή κατάσταση είναι η πρόληψη. Εχοντας ως πυξίδα αυτήν τη σκέψη, η ομάδα Prognosis, αποτελούμενη από φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, μαζί με τον σύμβουλό τους, καθηγητή Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη, υλοποιεί μια ιδέα που μπορεί να μειώσει τον αριθμό ασθενών της νόσου Πάρκινσον μέσω της έγκαιρης διάγνωσης.

Η νόσος εκδηλώνεται με διαταραχή στην ομιλία και στην κίνηση του ασθενούς (δυσκαμψία και αστάθεια) και τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται περίπου στην ηλικία των 55 ετών. Η Prognosis δημιούργησε μια εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, σε συνδυασμό με ένα περικάρπιο δραστηριότητας (Microsoft Band), η οποία ήδη διατίθεται δωρεάν στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Μόλις εγκατασταθεί στο κινητό τηλέφωνο, καταγράφονται ορισμένα δεδομένα (π.χ. αλλαγή στη φωνή, τρέμουλο, αλλαγή στον τρόπο γραφής μηνυμάτων, βαδίσματος, ποιότητα ύπνου) και αναλύονται σε μεγάλη βάση δεδομένων οδηγώντας σε έγκαιρη πρόγνωση. Οπως ανέφερε η ομάδα των επιστημόνων στην «Κ», η εν χρήσει εφαρμογή συλλέγει τα δεδομένα (ανωνύμως) από εθελοντές υγιείς και ασθενείς, τα στέλνει στον server της Prognosis για εμπλουτισμό των βάσεων δεδομένων και βελτίωση των μοντέλων ανάλυσης. Επιπλέον, σε διαγνωσμένους ασθενείς, η Prognosis τους υποβοηθά στο βάδισμα με ρυθμική (απτική, οπτικοακουστική) διέγερση, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου τους, με κατάλληλη ηχητική διέγερση.

«Γνωρίζουμε πως το Πάρκινσον είναι μια χρόνια νευρολογική ασθένεια που επηρεάζει όλο και περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως. Η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας μάς επιτρέπει να πετύχουμε καθημερινή παρακολούθηση των ασθενών μέσα στα σπίτια τους. Με αυτόν τον τρόπο, υποσχόμαστε να προσφέρουμε μια “ασφάλεια” στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο και, παράλληλα, να εξασφαλίσουμε στους ασθενείς μια καλύτερη ποιότητα ζωής», δηλώνουν στην «Κ». Υπολογίζεται ότι οι πάσχοντες από την εν λόγω νόσο ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια παγκοσμίως. Η ομάδα αποτελείται από τη Δέσποινα Ευθυμιάδου, τη Βασιλική Μπίκια, τον Δημήτρη Ιακωβάκη, τον Κωνσταντίνο Μαυροδή και πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διαγωνισμό νέων επιστημόνων στο Σιάτλ των ΗΠΑ στους τελικούς του Imagine Cup (29 – 31 Ιουλίου). Η Ελλάδα είναι μία από τις τριάντα διαγωνιζόμενες χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή