Απόφαση του Αρείου Πάγου για δεδουλευμένα συμβασιούχων

Απόφαση του Αρείου Πάγου για δεδουλευμένα συμβασιούχων

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν δικαιούνται ούτε αμοιβής, οι συμβασιούχοι που συνάπτουν, παρά τη ρητή απαγόρευση του νόμου, διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αποφάσισε το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνοντας υπόθεση μουσικών της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων.

Το ανώτατο δικαστήριο, έκρινε, ότι οι μουσικοί που προσέφυγαν ζητώντας τις αποδοχές τους για το χρονικό διάστημα που συνήψαν διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παρανόμως τις διεκδικούν.

Και τούτο, διότι προσελήφθησαν μετά την αναθεώρηση του συντάγματος το 2001 με διάταξη του οποίου απαγορεύθηκε η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου  ακόμη για περιπτώσεις που καλύπτουν οι συμβασιούχοι πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο Αρειος Πάγος στην 401 του 2015 απόφασή του επικαλείται επίσης τις νομοθετικές διατάξεις νόμων που προβλέπουν ότι οι δήμοι και λοιπά ΝΠΔΔ με τη λήξη της πρώτης σύμβασης ορισμένου χρόνου η έργου, πρέπει να σταματήσουν να καταβάλλουν αποδοχές, αλλιώς οι αποδοχές που καταβάλλονται καταλογίζονται στους δημάρχους που είναι αντιμέτωποι και με ποινικές ευθύνες για παράβασης καθήκοντος.

Κατόπιν τούτων, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι η εργασία που προσφέρεται κατά παράβαση ρητών νομοθετικών διατάξεων, «απαγορεύεται απόλυτα από το νόμο και ως τέτοια δεν δημιουργεί καμία αξίωση αμοιβής, αφού σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι έγκυρη και ειδικότερα δεν δημιουργεί αξίωση ούτε από αδικαιολόγητο πλουτισμό, αφού τέτοιος πλουτισμός δεν προκύπτει για τον εργοδότη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή