Κύμα ληστειών, διαρρήξεων λόγω των αποταμιεύσεων

Κύμα ληστειών, διαρρήξεων λόγω των αποταμιεύσεων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν μέρα με τη μέρα οι ληστείες εις βάρος πολιτών που, λόγω capital control, απέσυραν αποταμιεύσεις από τις τράπεζες. Την Κυριακή το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, για παράδειγμα, 53χρονη δέχθηκε επίθεση δευτερόλεπτα μετά την ανάληψη χρημάτων από ΑΤΜ στο κέντρο της πόλης. Οι δύο δράστες άρπαξαν την τσάντα της γυναίκας, που είχε μόλις πραγματοποιήσει ανάληψη 1.200 ευρώ από ΑΤΜ στην οδό Εγνατία. Οι ληστές, πάντως, καταδιώχθηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας «Ζ» που είχαν πάρει εντολή να περιπολούν. Στον Αγ. Στέφανο Αττικής, το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκε διάρρηξη στο σπίτι επιχειρηματία με λεία 20.000 ευρώ σε μετρητά και κοσμήματα αξίας 700.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα ο 68χρονος κατέθεσε στην ΕΛ.ΑΣ., οι δράστες παραβίασαν μπαλκονόπορτα της μονοκατοικίας και αφαίρεσαν ολόκληρο το χρηματοκιβώτιο.

Περισσότερο ευάλωτοι σε επιθέσεις ληστών αποδεικνύονται οι ηλικιωμένοι. Στην Ιεράπετρα της Κρήτης, ζευγάρι νεαρών Ρομά εξαπάτησε (προσποιήθηκαν τους ηλεκτρολόγους) 79χρονη αφαιρώντας από το σπίτι της αποταμιεύσεις 80.000 ευρώ, που είχε αποσύρει από τον τραπεζικό της λογαριασμό, ενώ παρόμοιο περιστατικό κατεγράφη την Πέμπτη στην Καρδίτσα με θύμα 85χρονη.

Υπό τον φόβο το κύμα ληστειών και διαρρήξεων να ενταθεί, η ΕΛ.ΑΣ. πυκνώνει τις περιπολίες στις μεγάλες πόλεις και την περιφέρεια. Στην Αττική, 800 αστυνομικοί θα περιπολούν έξω από τα υποκαταστήματα τραπεζών που θα λειτουργήσουν την Πέμπτη για την εξυπηρέτηση συνταξιούχων. Σε κάθε μία από τις τράπεζες θα διατεθεί ένα περιπολικό της Αμεσης Δράσης, ένα ζευγάρι δικυκλιστών της ΔΙ.ΑΣ. και δύο ένστολοι αστυνομικοί που θα περιπολούν πεζή.

Οι επιτελείς της ΓΑΔΑ ανησυχούν όχι μόνο για το ενδεχόμενο ληστειών με θύματα ηλικιωμένους, αλλά και για πιθανά επεισόδια, διαπληκτισμούς μεταξύ τους. Εξάλλου, έχουν ήδη καταγραφεί ευτράπελα έξω από υποκαταστήματα τραπεζών του Λεκανοπεδίου. Χθες το πρωί, προσήχθη 62χρονος αρχιτέκτονας, ο οποίος έξω από δύο κλειστές τράπεζες στο κέντρο της Αθήνας έγραψε το σύνθημα «Εργο ΣΥΡΙΖΑ». Στην Κω, το απόγευμα της Κυριακής συνελήφθη 53χρονος ο οποίος προκάλεσε φθορές σε ΑΤΜ μόλις διαπίστωσε ότι το μηχάνημα είχε τεθεί εκτός λειτουργίας.

Πάντως, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την Αττική προβλέπει ακόμη περιπολίες 85 ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και 125 περιπολικών της Αμεσης Δράσης ανά βάρδια, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται 20 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) ανά 24ωρο και 50 περιπολικά της Ασφάλειας (χωρίς διακριτικά). Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Αρχηγείο ανακοίνωσε χθες επέκταση του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς» σε 36 νέες περιοχές στην επικράτεια. Ταυτόχρονα, έθεσε στη διάθεση του κοινού τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης (11188) ώστε «κανένας πολίτης να μην αισθανθεί μόνος και αβοήθητος». Τέλος, έκκληση για ψυχραιμία και νηφαλιότητα απηύθυνε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Γ. Πανούσης ανέφερε: «Στις δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός για λάθη του παρελθόντος, η ΕΛ.ΑΣ. θα σταθεί στο πλάι του, θα τον υπηρετεί και θα τον προστατεύει, με μόνο στόχο την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατική έκφραση των ψηφοφόρων σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή