Ηλπιζαν σε ανάληψη ηλικιωμένοι στις ουρές

Ηλπιζαν σε ανάληψη ηλικιωμένοι στις ουρές

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μου τα ’λεγαν τα παιδιά μου τόσα χρόνια και εγώ δεν τα άκουγα». Αυτό μονολογούσε ηλικιωμένη, που μαζί με δεκάδες συνομηλίκους της είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Καλλιθέας. Ολοι τους συνιστούσαν την κατηγορία εκείνη των πολιτών που δεν έχουν εκδώσει κάρτα και κάνουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές με βιβλιάριο. «Δεν εμπιστευόμουν, παιδί μου», ομολογεί η ίδια, που όπως και πολλοί άλλοι από της γενιάς της έγιναν θύματα μιας δυσάρεστης συγκυρίας: δεν κατόρθωσαν να εισπράξουν τη σύνταξή τους στο τέλος του μήνα, ενώ στάθηκαν χθες εις μάτην κάτω από τον ήλιο, θύματα κακής πληροφόρησης, που ήθελε ορισμένα καταστήματα να ανοίγουν τη Δευτέρα αποκλειστικά για τους συνταξιούχους. Ετσι, από τις έντεκα στήθηκαν υπομονετικά στην ουρά με την ελπίδα ότι στις δώδεκα το μεσημέρι –μαζί με τον ανεφοδιασμό των μηχανημάτων ανάληψης– θα τους άνοιγαν την πόρτα. Παππούδες με το βιβλιάριο να προεξέχει από την τσέπη του πουκαμίσου και γιαγιάδες με καπελάκια και βεντάλιες μοιράζονταν τις σκέψεις τους. «Εγώ είχα κάρτα, αλλά έληξε και μου συνέστησαν να περιμένω να μου αποσταλεί σπίτι», λέει ηλικιωμένος, ενώ οι υπόλοιποι τον πειράζουν, «θα γίνεις χαλκομανία, αν ανοίξει η πόρτα». «Πρέπει να προσέξουμε τι θα ψηφίσουμε την Κυριακή, ανεξάρτητα από την ψήφο μας στις εθνικές εκλογές», προέτρεπε τους παρευρισκομένους η πιο «πολιτικοποιημένη». «Δεν έχω ακόμη αποφασίσει, συζητώ το θέμα συνεχώς με τα παιδιά μου», προσέθετε η διπλανή της. Μόλις, όμως, ο δείκτης του ρολογιού πέρασε τις δώδεκα και δεν υπήρχε καμία ένδειξη «ζωής» μέσα στο κατάστημα, οι συζητήσεις έπαψαν, η αγωνία «ζωγραφίστηκε» στα πρόσωπά τους και η πολυσυλλεκτική παρέα σκόρπισε.

Διάχυτη αγωνία

Λίγα μέτρα παρακάτω, οι Καλλιθεάτες πελάτες της Εθνικής Τράπεζας αγωνιούσαν αναμένοντας τον ανεφοδιασμό της τράπεζας με ευρώ, αλλά στο μεταξύ είχαν γίνει διεθνώς γνωστοί, καθώς όχι μόνον ελληνικά συνεργεία, αλλά δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, βρίσκονταν στο πεζοδρόμιο και ήθελαν να ακούσουν την άποψή τους. «Εγώ δεν τους μιλώ, αν και ξέρω τρεις γλώσσες, είμαι αρχαιολόγος», εξανέστη μια μεσόκοπη γυναίκα, όταν την πλησίασε Σουηδός δημοσιογράφος, «ας μάθουν εκείνοι ελληνικά, που είναι η μητέρα όλων των γλωσσών!».

Μπορεί τα αντανακλαστικά των μεγαλυτέρων να ήταν ευαίσθητα στη δημοσιότητα, οι νεότεροι, όμως, έμοιαζαν ώρες ώρες να το διασκεδάζουν. Στη συμβολή των οδών Καραγεώργη Σερβίας και Σταδίου, αγαπημένο σημείο των ξένων δημοσιογράφων, ενόσω παρουσιάζονταν σε ζωντανή σύνδεση Ελληνες να κάνουν αναλήψεις 60 ευρώ, περαστικοί μαζί με τουρίστες παρακολουθούσαν τη διαδικασία και τραβούσαν… selfies. Χωρίς αμφιβολία, αυτές οι φωτογραφίες θα έχουν κάποτε συλλεκτική αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή