Πρόβλημα και με το… ρευστό χρήμα

Πρόβλημα και με το… ρευστό χρήμα

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που για τις περισσότερες επιχειρήσεις το βασικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας, για άλλες είναι η υπερβάλλουσα ρευστότητα. Αυτό γιατί η κυβέρνηση ενώ φρόντισε να ελέγξει τις εκροές από το σύστημα μέσω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, αγνόησε να μεριμνήσει για τις εισροές, με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε εταιρείες χρηματαποστολών. Το κενό ήρθε να καλύψει η δημιουργία ενός άτυπου θησαυροφυλακίου από εταιρείες χρηματαποστολών, που λειτουργούν ουσιαστικά ως παράλληλη αγορά με τις τράπεζες για τη φύλαξη ρευστών.

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους ανελαστικών προϊόντων (τρόφιμα, καύσιμα) βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες αντιμέτωπες με τη διαχείριση της υψηλής ρευστότητας που συγκέντρωσαν λόγω της εκτίναξης της ζήτησης. Απουσία ανοιχτών τραπεζών, οι επιχειρήσεις αυτές κατέφυγαν σε εταιρείες χρηματαποστολών, οι οποίες εξ ανάγκης μετατράπηκαν ατύπως σε τράπεζες όχι μόνο για την ασφαλή διακίνηση αλλά και τη φύλαξη των χρημάτων. Οπως μεταφέρουν στην «Κ» εκπρόσωποι επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν το πρόβλημα διαχείρισης της ρευστότητας, μεγάλη και γνωστή εταιρεία χρηματαποστολών έχει ανοίξει σε 19 πόλεις σταθμούς φύλαξης χρημάτων, παρέχοντας μια ασφαλή υπηρεσία στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Εκεί καταφθάνουν χρηματαποστολές εταιρειών με ποσά αποπληρωμής προμηθευτών, τα οποία μετρώνται επί τόπου, καταχωρούνται για λογαριασμό του προμηθευτή και φυλάσσονται μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Στα ίδια σημεία, οι εταιρείες μεταφέρουν και τις καθημερινές εισπράξεις τους, αφού δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες και αδυνατούν να κάνουν κατάθεση. Η αγορά έχει θέσει το θέμα στο ΥΠΟΙΚ, ζητώντας την επίλυσή του και έχει προτείνει το άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων μόνο για καταθέσεις από επιχειρήσεις. Ετσι θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφαλούς φύλαξης των χρημάτων και της διοχέτευσης των ρευστών στο τραπεζικό σύστημα, που τόσο ανάγκη έχει από ρευστότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή