Οι τουρίστες ζητούν εγγυήσεις για τις διακοπές τους

Οι τουρίστες ζητούν εγγυήσεις για τις διακοπές τους

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λειτουργείτε ακόμα; Ακούμε ότι όλα κλείνουν σιγά σιγά στην Ελλάδα». Αυτό ήταν ένα από τα mails που έλαβε τις τελευταίες μέρες η Ηρώ Χατζηλιά, γενική διευθύντρια του ξενοδοχείου «Ηρα» στα πέριξ του μουσείου της Ακρόπολης. «Οσοι σχεδίαζαν να έρθουν εδώ για διακοπές μάς βομβαρδίζουν με ερωτήματα πάσης φύσεως», επιβεβαιώνει και ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου «Metropolis» κοντά στο Σύνταγμα. «Αναρωτιούνται για την ατμόσφαιρα, ρωτούν αν γίνονται επεισόδια στην πλατεία». Το καίριο, όμως, ερώτημα που απευθύνουν στους δύο επαγγελματίες αφορά τις οικονομικές συναλλαγές τους. «Χθες αναζητούσαμε ΑΤΜ με χρήματα», διηγείται στην «Κ» η 18χρονη Αμερικανίδα Lindsey, «εντοπίσαμε πέντε, μόνον το ένα μας έδωσε εν τέλει χρήματα». Η νεαρή Αμερικανίδα από τη Φλόριντα, μαζί με συνομήλικές της και δύο γονείς, κάνουν ένα ευρωπαϊκό τουρ. «Είδαμε για πρώτη φορά διαδήλωση», αναφέρουν έκπληκτες. Η αντίδραση, ωστόσο, των δικών τους στις ΗΠΑ είναι διαφορετική. «Εχουν σπάσει τα τηλέφωνα από χθες, ανησυχούν ότι θα ακυρωθεί η πτήση της επιστροφής μας», καταλήγουν οι νεαρές, λίγο μετά την επίσκεψή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Μας εγγυάστε ότι θα δέχεστε την πιστωτική μου; Οτι θα μπορώ να κινηθώ στις διακοπές μου;», γράφουν ανήσυχοι εκείνοι που προς το παρόν μένουν πιστοί στις κρατήσεις τους. «Στο εξωτερικό είναι απόλυτα διαδεδομένη η χρήση καρτών – χρεωστικών και πιστωτικών», συνεχίζει ο υπεύθυνος στο αθηναϊκό ξενοδοχείο, «οι τουρίστες δεν είναι συνηθισμένοι να κινούνται με μετρητά». Αυτό, άλλωστε, συμβούλευαν μέχρι πρότινος και οι ξενοδόχοι, καθώς ουκ ολίγες φορές οι ταξιδιώτες έπεφταν θύματα κλοπών στο κέντρο. «Εχει τύχει από τα 22 δωμάτια του ξενοδοχείου μας, τα 11 να έχουν μια τέτοια εμπειρία, ειδικά στο μετρό». Τώρα, όμως, βάσει των νέων δεδομένων, δίνονται άλλες κατευθύνσεις. «Κάποιοι μου ζητούν εκ των προτέρων να εγγυηθώ ότι οι κάρτες τους θα έχουν ισχύ!», λέει προβληματισμένη η κ. Χατζηλιά. «Τους καθησυχάζω, αλλά ουσιαστικά μπορώ να τους εγγυηθώ μόνον για τις επόμενες μέρες, γιατί ουδείς ξέρει τι θα ισχύει τον Αύγουστο», αναρωτιέται χωρίς να κρύβει την αγωνία της για τις πολιτικές εξελίξεις. Η ίδια δεν έχει γίνει ακόμη παραλήπτρια μαζικών ακυρώσεων, ωστόσο ήδη από το Σάββατο βιώνει σοβαρές δυσκολίες.

«Η πρώτη μου έγνοια ήταν η μισθοδοσία των εργαζομένων, που κάνουμε τακτικά στο τέλος κάθε μήνα, την οποία δεν είχαμε ακόμα πραγματοποιήσει όταν ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα», διηγείται, «ευτυχώς το web banking λειτουργεί έως τώρα». Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εισπράξουν τον μισθό τους – λόγω capital controls. «Οξύτατο πρόβλημα έχουν τα πούλμαν, τα οποία χρειάζονται βενζίνη, την οποία για να προμηθευτούν χρειάζονται μετρητά», περιγράφει τον φαύλο κύκλο που έχει μοιραία ανοίξει. «Ηδη μέσα στις δύο πρώτες μέρες χωρίς τράπεζες, έλαβα ανακοινώσεις από δύο προμηθευτές ότι σταματούν την πίστωση και δέχονται πληρωμές cash ή μέσω οnline banking». Και οι δύο επαγγελματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς κρίνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι πολλαπλάσιες το επόμενο διάστημα. «Η high season της Αθήνας, κάτι που με κόπο κατακτήσαμε έπειτα από τις καταστροφικές χρονιές 2010-2011, είναι ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης, εποχή για την οποία τώρα επιλέγουν ταξιδιωτικό προορισμό οι ξένοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή