Ανησυχία για ελλείψεις στα νοσοκομεία

Ανησυχία για ελλείψεις στα νοσοκομεία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ κοντά στο να υπάρξουν ελλείψεις σε αναλώσιμα ιατροφαρμακευτικά υλικά βρίσκονται τα νοσοκομεία, καθώς όσο περνούν τα 24ωρα ισχύος του capital control, εξαντλούνται και τα αποθέματα των προμηθευτών τους που δεν είναι σε θέση να κάνουν εισαγωγές. Προς το παρόν, «εμπλοκή» καταγράφεται με τις εταιρείες τροφίμων που σε αρκετές περιπτώσεις –ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας– αρνούνται να παραδώσουν προϊόντα με πίστωση, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των νοσοκομείων να αναζητούν άλλους προμηθευτές.

«Ο,τι υλικά έχουμε αυτή τη στιγμή ως αποθέματα στις αποθήκες παραδίδονται κανονικά στα νοσοκομεία. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) Παύλος Αρναούτης, προσθέτοντας ότι η κρίση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως τα αποθέματα των προμηθευτών είναι περιορισμένα, καθώς είναι απλήρωτοι επί μήνες από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Παλιότερα είχαμε στοκ για 2 – 3 μήνες. Τώρα δεν γνωρίζουμε εάν έχουμε για ένα μήνα», επισημαίνει και σημειώνει: «Ελλείψεις προς το παρόν δεν υπάρχουν, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να υπάρξουν». Σύμφωνα με τον κ. Αρναούτη, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για το capital control, αναφέρει ότι επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μπορεί να εγκρίνει τις συναλλαγές για την εισαγωγή των φαρμακευτικών προϊόντων, ωστόσο δεν διευκρινίζεται εάν αυτό αφορά και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και εάν επίσης περιλαμβάνει και πληρωμές προηγούμενων παραγγελιών. Το αποτέλεσμα είναι οι προμηθευτές να βρίσκουν εμπόδια στο να εισάγουν υλικά.

Αναφορικά με τα φάρμακα, συνεχίζονται τα προβλήματα σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία φαρμακείων, καθώς οι ποσότητες που λαμβάνουν είναι μικρότερες των παραγγελιών τους, όταν η ζήτηση από τους πολίτες εμφανίζεται αυξημένη. Οπως ανέφερε στην «Κ» φαρμακοποιός που διατηρεί φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας, ορισμένες φαρμακαποθήκες επιβάλλουν «πλαφόν» στο ημερήσιο κόστος των παραγγελιών των φαρμακείων, ενώ ήδη μία φαρμακευτική εταιρεία έχει διαμηνύσει ότι προς το παρόν δεν δέχεται παραγγελίες.

Πάντως, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η Δευτέρα –πρώτη ημέρα του capital control– κύλησε ομαλά στα φαρμακεία, «με τον κόσμο να συμπεριφέρεται με ψυχραιμία». Διευκρινίζει ότι «δεν τίθεται άμεσα θέμα επάρκειας φαρμάκων σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι σήμερα», καλεί ωστόσο τους ασφαλισμένους «να συνεχίσουν την ίδια υπεύθυνη στάση, δεδομένου ότι το φάρμακο δεν είναι καταναλωτικό προϊόν για να το αποθηκεύσουμε, αλλά κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το προμηθευόμαστε όταν το έχουμε ανάγκη».

Διαβεβαίωση για ασθενοφόρα

Τη διαβεβαίωση ότι όπου και εφόσον υπάρξει ανάγκη, τα στρατιωτικά πρατήρια θα συμβάλουν στον ανεφοδιασμό των ασθενοφόρων με καύσιμα, έλαβε το υπουργείο Υγείας από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας καταγράφονται προβλήματα στον ανεφοδιασμό των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, καθώς τα πρατήρια με τα οποία συνεργάζονται τα κατά τόπους παραρτήματα ξεμένουν από καύσιμα. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, τα προβλήματα προς το παρόν αντιμετωπίζονται, είτε με ανεφοδιασμό από πρατήρια περιοχών στο πλαίσιο των διακομιδών είτε με «οικονομία» στα καύσιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή