Την Παρασκευή η απόφαση του ΣτΕ για το δημοψήφισμα

Την Παρασκευή η απόφαση του ΣτΕ για το δημοψήφισμα

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί εάν θα διεξαχθεί ή όχι το δημοψήφισμα της Κυριακής. Δύο εικοσιτετράωρα πριν από τη διεξαγωγή του –το μεσημέρι της Παρασκευής– ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου (σ.σ. λόγω συνταξιοδότησης του μέχρι πρότινος προέδρου του ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου) Νίκος Σακελλαρίου θα συγκαλέσει την Ολομέλεια προκειμένου να συζητηθεί η προσφυγή δύο πολιτών κατά του δημοψηφίσματος.

Πρόκειται για ένα μηχανικό και ένα δικηγόρο, τέως σύμβουλο Επικρατείας, που ζητούν την ακύρωσή του υποστηρίζοντας ότι οι προπαρασκευαστικές πράξεις διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι παράνομες και αντισυνταγματικές και προσκρούουν στο άρθρο 44 και στον Ν. 4023/2011 που αφορά τους κανόνες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων. Η συζήτηση της προσφυγής θα γίνει υπό την προεδρία του Ν. Σακελλαρίου, ενώ εισηγητής θα είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Σκαλτσούνης.

Η απόφαση θα εκδοθεί την ίδια ημέρα. Οι δύο πολίτες υποστηρίζουν ότι το ερώτημα που τίθεται δεν διατυπώνεται με σαφήνεια, αλλά χρησιμοποιούνται ειδικοί όροι που είναι «αδύνατον να γίνουν κατανοητοί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων». Επίσης ότι δεν μεσολαβεί εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να ενημερωθεί το εκλογικό σώμα, ενώ δεν προσδιορίζονται οι οικονομικές συνέπειες από την επιλογή μιας εκ των δύο τοποθετήσεων στο ερώτημα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή