Εφτασε η ώρα των ευρω-προστίμων για τα αστικά λύματα

Εφτασε η ώρα των ευρω-προστίμων για τα αστικά λύματα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα των ευρω-προστίμων έφθασε και για την υπόθεση των αστικών λυμάτων. Σήμερα συζητήθηκε η δεύτερη παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την υπόθεση να καταλήγει με απόλυτη βεβαιότητα στην επιβολή προστίμου μερικούς μήνες αργότερα. Μοναδική σοβαρή εκκρεμότητα για την Ελλάδα είναι η έλλειψη αποχετευτικού δικτύου στις περιοχές Ραφήνας, Σπάτων, Λούτσας και Πικερμίου, εξαιτίας των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών. Η ελληνική πλευρά πάντως παρουσίασε σήμερα στο Ευρωδικαστήριο επιστολή των δημάρχων των περιοχών αυτών, με την οποία εκφράζουν τη βούλησή τους να βρεθεί άμεσα λύση.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2007 (υπόθεση C-440/06) καθώς 21 μεγάλες πόλεις (άνω των 10.000 κατοίκων) εξακολουθούσαν να μην διαθέτουν βασικές υποδομές για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Επρόκειτο για τις  Αρτέμιδα, Χρυσούπολη, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Κρήτης, Κατερίνη, Koρωπi,  Λευκiμμη,  Λιτόχωρο Πιερίας, Μάλια, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Μέγαρα, Νέα Κυδωνία Κρήτης, Ναύπακτος, Νέα Μάκρη, Παροικιά Πάρου, Πόρου-Γαλατά, Ραφήνα, της Θεσσαλονίκη (τουριστική ζώνη), Τρίπολη, Ζάκυνθος, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Έδεσσα και Κάλυμνος. Η Επιτροπή ζητά τη νέα καταδίκη της χώρας μας και την επιβολή προστίμου.

Σήμερα η υπόθεση συζητήθηκε στο ακροατήριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η κύρια εκκρεμότητα παραμένει αυτή των δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων- Αρτέμιδας. «Η συζήτηση της Πολιτείας με τους δύο δήμους έχει προχωρήσει», λέει ο γενικός γραμματέας Υδάτων (και καθηγητής του ΑΠΘ), Ιάκωβος Γκανούλης. «Νομίζω ότι η καλύτερη λύση, τεχνικά και κοινωνικά, είναι να γίνει στην περιοχή τους μια μονάδα με υψηλό επίπεδο επεξεργασίας των λυμάτων, η οποία δεν θα δημιουργεί όχληση ή προβλήματα και θα παράγει νερό προς άρδευση. Τα θέματα αυτά έχουν λυθεί τεχνολογικά».

Σύμφωνα με τον κ. Γκανούλη, το επόμενο βήμα θα είναι μια εκτεταμένη διαβούλευση με τους κατοίκους των περιοχών, ώστε να πεισθούν ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα από την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού. «Η σημερινή κατάσταση, με τους βόθρους που ξεχειλίζουν όποτε βρέχει, δεν είναι λύση. Νομίζω ότι οι δημοτικές αρχές αντιλαμβάνονται πλέον τι είναι προς το συμφέρον τους. Μάλιστα υπέγραψαν επιστολή όπου εκφράζουν τη βούλησή τους να βρεθεί λύση, την οποία οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν σήμερα στο Ευρωδικαστήριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή