Χαράματα στην τράπεζα για 120 ευρώ

Χαράματα στην τράπεζα για 120 ευρώ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μας κατέστρεψες», μονολογούσε χθες μια ηλικιωμένη φεύγοντας από την τράπεζα. Ηταν μία από τους χιλιάδες συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα για τις τραπεζικές συναλλαγές τους και τα τελευταία 24ωρα βρέθηκαν πλήρως αποκλεισμένοι από το τραπεζικό σύστημα. Eιδικά γι’ αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα άνοιξαν χθες πάνω από 1.000 υποκαταστήματα τραπεζών, Alpha, Αττικής, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς, με στόχο να τους δοθούν 120 ευρώ από τις καταβληθείσες συντάξεις. «Τώρα, με 120 ευρώ, μπορώ ακόμη και να σας δανείσω», έλεγε χαριτολογώντας ένας συνταξιούχος επιστρέφοντας στην παρέα του, που στεκόταν πλάι στο ΑΤΜ. Ανοιχτά ήταν χθες και τα τέσσερα καταστήματα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, τα οποία εκτός από τις συντάξεις δίνουν την ευκαιρία στους πελάτες τους να υποβάλουν αίτημα έτσι ώστε να τους αποδίδονται τα 60 ευρώ ημερησίως που δικαιούνται ως καταθέτες, μέσω λογαριασμών που διαθέτουν σε άλλη τράπεζα.

Πολλοί είχαν λάβει «θέσεις» από τις πρώτες πρωινές ώρες, θέλοντας να εξασφαλίσουν την έγκαιρη είσοδό τους. Σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση, πέρα από την παρουσία αστυνομικών, ορισμένες τράπεζες είχαν παραθέσει καρέκλες για τους συνταξιούχους. Παράλληλα, παρέβλεψαν την αλφαβητική σειρά και εξυπηρέτησαν άπαντες, ακόμα και μετά τη λήξη του ωραρίου – έως τις 7.30 μ.μ. «Δεν είχα σηκώσει τη σύνταξή μου για τρεις μήνες, ώστε να μπορέσω να πληρώσω την εφορία και τώρα τα λεφτά αυτά τα έχω χάσει», διηγείται με πικρία ένας 70χρονος. «Μόνο τα σπίτια που έχουν δύο συντάξεις θα βγάλουν την εβδομάδα, όταν μαζεύουν 240 ευρώ», συμπληρώνει άλλος, «θα μπορούσα να είχα κάνει ανάληψη από την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η σύζυγος ήταν πάντα αντίθετη στις κάρτες». Προς αποφυγήν παρόμοιων κωλυμάτων, στα καταστήματα δίνεται αυτόματα κάρτα ανάληψης και ο μυστικός αριθμός (PIN). Σύμφωνα με τα στοιχεία χθες δόθηκαν περί τις 60.000 – 70.000 κάρτες.

Οι πιο ψύχραιμοι σχημάτιζαν «πηγαδάκια», όπου η θεματολογία ήταν ακραιφνώς πολιτική, καθώς λόγω των τελευταίων εξελίξεων η πλειοψηφία των ηλικιωμένων προτίθεται να δώσει το «παρών» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. «Ο Τσίπρας έταξε πολλά, αλλά δεν μπορούσε να τα δώσει», λέει ο κ. Δημήτρης, συνταξιούχος του ΟΑΕΕ. Ο κ. Παρασκευάς, συνταξιούχος ΔΕΗ, πάει την κριτική ένα βήμα παρακάτω.

«Ηταν νέος και χωρίς πείρα, ας φύγει, δεν είναι όλοι φτιαγμένοι για όλα». Ο ίδιος δηλώνει έτοιμος για το ΝΑΙ, «όσοι ψηφίσετε ΟΧΙ, ελάτε να με βρείτε στο χωριό, να καλλιεργούμε τα μποστάνια». Ετερος της ομήγυρης, όμως, διαφωνεί, «θα ψηφίσω ΟΧΙ δαγκωτό, γιατί δεν θέλω να μου κόψουν άλλο τη σύνταξη». Οπως ισχυρίζεται ο ίδιος, πάλαι ποτέ ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, «οι ξένοι πάνε κόντρα στον Τσίπρα επειδή πάτησε πόδι». Στη «γραμμή» του συντάσσεται η κ. Ελένη, συνταξιούχος ΙΚΑ, που εξηγεί ότι η σύνταξή τους είναι στυλοβάτης της οικογένειάς της. «Εχω μια κόρη και τέσσερα εγγόνια, από αυτά τα 700 ευρώ ζούμε όλοι», αναφέρει στην «Κ», «δεν θέλω τα χρέη της χώρας να μετακυλισθούν στα παιδιά μου». Οταν ένας Γερμανός δημοσιογράφος αποπειράται να πλησιάσει την ηλικιωμένη, εκείνη δεν διστάζει να του μιλήσει για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Δεν είναι, όμως, η μοναδική που γυρίζει στο παρελθόν για να δώσει ερμηνείες για τη σημερινή κατάσταση. Ο Μεταξάς, ο Χίτλερ και ο Φράνκο επανέρχονται εμφατικά στις συζητήσεις, καθώς οι εκπρόσωποι της τρίτης ηλικίας πιστεύουν ότι η «ιστορία επαναλαμβάνεται». Η διάσπασή τους σε δύο «στρατόπεδα» διακρίνεται διά γυμνού οφθαλμού. «Είναι κρίμα από τον Θεό», σχολιάζει μια κυρία, που αυτοπροσδιορίζεται ως αναποφάσιστη. «Ολη μέρα τσακώνονται στα καφενεία, ακόμα και στο σπίτι με τα παιδιά τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή