Ανοιχτά τα διόδια το Σαββατοκύριακο

Ανοιχτά τα διόδια το Σαββατοκύριακο

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δωρεάν θα είναι η διέλευση στα διόδια το Σαββατοκύριακο σε όλες τις εθνικές οδούς και την Κυριακή και στην Αττική Οδό. Το μέτρο ζητήθηκε από το Δημόσιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση των πολιτών και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Ωστόσο, οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι μπάρες δεν θα είναι ανοιχτές (πλην των ηλεκτρονικών λωρίδων), αλλά θα ανοίγουν και θα κλείνουν για κάθε διέλευση.

Οπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υποδομών, αύριο και μεθαύριο δεν θα γίνεται είσπραξη διοδίων στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης (από τις κοινοπραξίες Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και Εγνατία Οδό), στις εθνικές οδούς Αθήνας-Πάτρας (κοινοπραξία Ολυμπία Οδός) και Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας (κοινοπραξία Μορέας), στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (κοινοπραξία Γέφυρα Α.Ε.) και στην Εγνατία Οδό (διόδια Εγνατίας οδού, υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου-Πρέβεζας). Την Κυριακή θα είναι ανοιχτή και η Αττική Οδός προκειμένου να διευκολυνθούν οι τοπικές μετακινήσεις. Η ρύθμιση γίνεται ύστερα από αίτημα που υπέβαλε την Τρίτη το υπουργείο στους παραχωρησιούχους και την Εγνατία.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της δωρεάν διέλευσης αφορά μόνο τα Ι.Χ. και τα δίκυκλα και όχι τα φορτηγά και τα λεωφορεία. Για τον λόγο αυτό, οι μπάρες των διοδίων δεν θα είναι συνεχώς ανοιχτές, αλλά θα ανοίγουν και θα κλείνουν από τους υπαλλήλους των διοδίων. Εξαιρούνται οι λωρίδες ηλεκτρονικής διέλευσης, στις οποίες όμως θα πρέπει να γίνεται διέλευση μόνο όσων διαθέτουν πομποδέκτη.

Αυτό, βέβαια, που δεν έχει γίνει γνωστό είναι αν το Δημόσιο θα κληθεί μετά το δημοψήφισμα να καταβάλλει στις κοινοπραξίες το ακριβές αντίτιμο των διελεύσεων που θα γίνουν (καθώς αυτές καταγράφονται ηλεκτρονικά). Η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από τις συμβάσεις παραχώρησης στις περιπτώσεις που το Δημόσιο ζητά να μη λειτουργήσουν τα διόδια για κάποιους λόγους. Στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις (λ.χ. στα διόδια Αιγινίου, που έμειναν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα κατ’ εντολή του υπουργείου Υποδομών), το Δημόσιο κατέβαλλε όλα τα διαφυγόντα έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή