Αντίλογος στην αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος από 12 δικηγόρους

Αντίλογος στην αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος από 12 δικηγόρους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίλογο στην αίτηση ακύρωσης του δημοψηφίσματος  που υπέβαλλαν και θα συζητηθεί αύριο το μεσημέρι στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας δυο πολίτες ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος) κατέθεσαν το πρωί  δώδεκα δικηγόροι, οι οποιοι τάσσονται υπερ της διενέργειάς του αλλά και της νομιμότητας διεξαγωγής του. Μεταξύ αυτών, γνωστοί δικηγόροι στη θέση της πολιτικής αγωγής από τη δίκη της Χρυσής Αυγής  κ.α. οι οποίοι ζητούν να απορριφθεί ως απαραδεκτη η αίτηση ακύρωσης:

Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων οτι "η προκήρυξη δημοψηφίσματος –όπως και η άρνηση ή η παράλειψη προκηρύξεώς του – δεν συνιστά εκτελεστή διοικητική πράξη προσβλητή με αίτηση ακυρώσεως".

Επίσης, επισημαίνουν, "κάθε περίπτωση, ο έλεγχος του κύρους και των αποτελεσμάτων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου".

Ζητουν να απορριφθεί η αιτηση εκείνων που βάλουν κατα της νομιμότητας του δημοψηφίσματος γιατι, όπως ισχυρίζονται, το ερώτημά του δεν ειναι για θέματα δημοσιονομικού ενδιαφέροντος αλλά για " ζητήματα που αφορούν την ίδια την κυριαρχία του κράτους".

Επίσης στην επιχειρηματολογία τους περιλαμβάνουν:

"Εστω και αν η ελληνική πολιτική τάξη υπήρξε απόλυτα φειδωλή στην ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 44 του Συντάγματος αφού επί 41 χρόνια (μετά το διεξαχθέν δημοψήφισμα για την μορφή του πολιτεύματος το 1974), υπάρχουν ευρωπαϊκά και διεθνή παραδείγματα δημοψηφισμάτων που καθιστούν τον ισχυρισμό των αιτούντων αβάσιμο. Έτσι, στην Γαλλία και στην Ολλανδία το 2005 τέθηκε ενώπιον του γαλλικού και του ολλανδικού λαού ερώτημα για την έγκριση ή μη του Ευρωσυντάγματος, ενός ζητήματος απείρως πιο “πολυσύνθετου” και “περιγραφόμενου με ειδικούς τεχνικούς και επιστημονικούς όρους” οι οποίοι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι ήταν “αδύνατο να γίνουν κατανοητοί από τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων”, καθώς ήταν αποτέλεσμα πολύχρονων και επίμοχθων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα νομικά τους επιτελεία στο ανώτατο κρατικό επίπεδο. Το πλήρες κείμενο της πρότασης των Τριών Θεσμών προς την Ελληνική Κυβέρνηση, επί της οποίας διεξάγεται το προκηρυχθέν δημοψήφισμα, έχει δοθεί στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εσωτερικών, με την επίσημη μετάφραση από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή