Σε πολύ δυσχερή κατάσταση οι οίκοι ευγηρίας

Σε πολύ δυσχερή κατάσταση οι οίκοι ευγηρίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι εικόνες των συνταξιούχων που συνωστίζονταν εδώ και δύο μέρες στις τράπεζες να έκαναν τον γύρο του κόσμου, ωστόσο υπήρχε μια ακόμα πιο αδικημένη κατηγορία πολιτών: οι ηλικιωμένοι που διαβιούν κατάκοιτοι σε οίκους ευγηρίας. «Πολλοί εξ αυτών έχουν άνοια, οπότε τα οικονομικά τους τα διαχειρίζονται οι συγγενείς τους», εξηγεί στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΠΕΜΦΗ (Πανελλήνια Ενωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων), κ. Κωστής Προύσκας. «Αλλοτε πρόκειται για τους υπερήλικες συζύγους τους, οι οποίοι φυσικά δεν διαθέτουν web banking, οπότε στην καλύτερη περίπτωση κατάφεραν να εξασφαλίσουν τα περίφημα 120 ευρώ», συνεχίζει ο ίδιος. «Αν πρόκειται για τα παιδιά τους, είχαν κοινούς λογαριασμούς, με συνέπεια να δικαιούνται να κάνουν ανάληψη ακόμη μικρότερων ποσών…». Παιδιά και εγγόνια εξαντλούν το ημερήσιο όριο αναλήψεων, προσπαθώντας να βάζουν στην «άκρη» δέκα ή είκοσι ευρώ για τον παππού ή τη γιαγιά. Αυτή η διαδικασία πρέπει γίνεται πολλές μέρες, καθώς στα ιδιωτικά γηροκομεία τα τροφεία κυμαίνονται περί τα 1.000 ευρώ.

Ετσι, έφτασε η αρχή του μήνα, αλλά οι περισσότεροι τρόφιμοι δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τα τροφεία. «Οι πελάτες μας, πολλούς εκ των οποίων γνωρίζουμε εδώ και χρόνια, ντρέπονται και απολογούνται για κάτι που δεν ευθύνονται», διηγείται ο ίδιος, «από την άλλη οι προμηθευτές μας δηλώνουν ότι θέλουν την πληρωμή τους μετρητοίς ή μέσω ίντερνετ». Σύμφωνα με τον ίδιο και με δύο ακόμα ιδιοκτήτες μονάδων, υπάρχει έλλειψη πανών στην αγορά. «Μια εταιρεία που εισάγει έχει πρόβλημα στον εκτελωνισμό, μια άλλη που παρασκευάζει δεν μπορεί να αγοράσει την εισαγόμενη πρώτη ύλη», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΕΜΦΗ, κ. Στέλιος Προσαλίκας.

Ο κ. Προύσκος νιώθει το βάρος της ευθύνης έναντι των εργαζομένων. «Αξιοποίησα ό,τι αποθεματικό είχα και κατόρθωσα να τους καταθέσω περίπου το 50% των μισθών. Ορισμένοι εργαζόμενοι μου ζήτησαν να δώσω προτεραιότητα σε άλλους, που βρίσκονται σε μεγαλύτερη στενότητα», σημειώνει συγκινημένος. Από το άγχος για τη διαχείριση της κατάστασης, κάποιες φορές δύναμη τους δίνουν μερικοί ηλικιωμένοι. «Εχουν ζήσει στο παρελθόν χρεοκοπία και έλεγχο αναλήψεων, οπότε αντιμετωπίζουν τα σημερινά με στωικότητα…», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή