Ελληνες βγάζουν λεφτά στη Βουλγαρία

Ελληνες βγάζουν λεφτά στη Βουλγαρία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γειτονική Βουλγαρία μεταφέρουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις χιλιάδες Ελληνες, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν ενδεχόμενο «κούρεμα» ή επιστροφή στη δραχμή, καθώς η κρίση κορυφώνεται και ο κίνδυνος να απολέσουν τις οικονομίες και τους κόπους μιας ζωής αρχίζει να γίνεται ορατός.

Την ίδια ώρα, στην Αλβανία καταθέτες αποσύρουν τα χρήματά τους από ελληνικές τράπεζες και τα τοποθετούν για ασφάλεια σε άλλες ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Οπως αποκάλυψε, μιλώντας για την ένταση της ελληνικής κρίσης στην εφημερίδα ΣΤΑΝΤΑΡΤ της Σόφιας, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομίας της Αγοράς, Κράσεν Στάντσεφ, «εξήντα χιλιάδες Ελληνες άνοιξαν τώρα στη Βουλγαρία τραπεζικούς λογαριασμούς». Ο ίδιος προέβλεψε πως εξαιτίας της χειροτέρευσης της κατάστασης, «οι διακοπές και τα ακίνητα στην Ελλάδα θα γίνουν φθηνότερα, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα για τους Βούλγαρους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους θα χάσουν τις δουλειές τους».

Ελλειψη συμπαράστασης

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του για το πώς βλέπουν τους δοκιμαζόμενους Ελληνες οι συμπατριώτες του, ο αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας, Γκιόργκι Ντασκαλόφ, γραφει: «Η έλλειψη συμπαράστασης είναι ήπια έκφραση. Η σωστή λέξη είναι χαιρεκακία. Αυτό δείχνει γιατί είμαστε στο περιθώριο του πολιτισμένου κόσμου. Η κακία ποτέ δεν παράγει κάτι καλό. Κανείς δεν αγαπάει τους γύπες. Δεν χρειάζεται να χειροκροτούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε να φωνάζουμε: Σταυρώστε τον! Προς το βουλγαρικό συμφέρον είναι να ξεπεράσει η Ελλάδα τη δύσκολη κατάσταση το συντομότερο δυνατόν. Φυσικά, είναι σημαντικό να συνεχίζει να αποπληρώνει τα χρέη της. Σημαντικό είναι όμως και να λειτουργεί κανονικά το κράτος. Ας μην ξεχνάμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες Βούλγαροι βγάζουν το ψωμί τους στην Ελλάδα.

Ο,τι και να γίνει, με τους Ελληνες θα παραμείνουμε γείτονες. Εμείς θα κάνουμε διακοπές στη θάλασσά τους, αυτοί θα έρχονται για ψώνια και για σκι στα βουνά μας, γι’ αυτό δεν χρειάζονται χαιρεκακίες, πρέπει να μείνουμε άνθρωποι. Η κατάσταση της Βουλγαρίας δεν είναι ρόδινη, εύκολα μπορούμε να βρεθούμε στην κατάσταση της Ελλάδας. Γι’ αυτό, ήρεμα!».

Πολύ ψηλά στην επικαιρότητα συντηρείται η ελληνική κρίση και στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των άλλων γειτονικών μας χωρών, ενώ δεν λείπουν και τα σχόλια ηγετών.

Σχόλια γειτόνων – ηγετών

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, επί παραδείγματι, δήλωσε πως εκτιμά την τόλμη του κ. Τσίπρα, αλλά ο ίδιος ουδέποτε θα ακολουθούσε επισφαλείς για τη χώρα του πολιτικές επιλογές.

Ιδιαίτερες αναφορές με έντονο το στοιχείο της ανησυχίας γίνονται στο θέμα των τουριστών που έχουν προγραμματίσει διακοπές στην Ελλάδα και βεβαίως, της μείωσης των Ελλήνων που μεταβαίνουν για καύσιμα και ψώνια πίσω από τα σύνορα.

Η άποψη των Αλβανών

To facebook φυσικά έχει υπερθερμανθεί και δεν απουσιάζουν χαιρέκακα σχόλια, όπως αυτά Αλβανών που λένε πως τώρα οι Ελληνες θα καταφθάνουν από τα μονοπάτια στα σύνορα ρακένδυτοι και ξυπόλυτοι και θα ψάχνουν για δουλειά, όπως εκείνοι στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετά την πτώση του Χότζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή