Προβληματισμός για το «πλαφόν» στα φάρμακα

Προβληματισμός για το «πλαφόν» στα φάρμακα

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβεβαιώσεις ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας φαρμάκων στην ελληνική αγορά αυτή την περίοδο παρείχαν χθες το υπουργείο Υγείας, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, που ζητεί ωστόσο από όλους τους φορείς της φαρμακευτικής κοινότητας να λειτουργήσουν με σύνεση και αυτοσυγκράτηση.

Χθες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, από τους οποίους ζήτησε να συνεχιστεί ο κανονικός εφοδιασμός της αγοράς με τις συνήθεις ποσότητες φαρμάκων, λαμβάνοντας τη σχετική δέσμευση. Σημειώνεται, βέβαια, ότι τη στιγμή που η ζήτηση στα φαρμακεία εμφανίζεται αυξημένη, οι φαρμακαποθήκες επιβάλουν «πλαφόν» κυρίως στον αριθμό των σκευασμάτων που μπορούν να παραγγέλνουν καθημερινά τα φαρμακεία.

Επιπρόσθετα, σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), που ενημερώνει ότι τα αποθέματα των εταιρειών-μελών του επαρκούν για 20-30 ημέρες, πλην ορισμένων εξειδικευμένων υλικών, στα οποία πιθανόν να έχουν ήδη εμφανιστεί ελλείψεις στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ΣΕΙΒ, το τοπίο που διαγράφει η έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις εισαγωγές ιατροτεχνολογικών προϊόντων δεν έχει ακόμη λειτουργήσει από τις τράπεζες. Παράλληλα και οι οίκοι του εξωτερικού είναι επιφυλακτικοί στην εκτέλεση παραγγελιών προς τους αντιπροσώπους τους στην Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, προβληματισμό προκαλεί η αιφνίδια και χωρίς προφανή αιτία έναρξη της συζήτησης, από πλευράς του υπουργείου Υγείας, για τη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Τα φάρμακα αυτά διατίθενται τώρα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και, σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι ασθενείς εξυπηρετούνται χωρίς να έχουν παρουσιαστεί προβλήματα. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ τα προμηθεύεται από τις εταιρείες με μεγάλες εκπτώσεις. Κατά πληροφορίες, τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όσο και ο ΣΦΕΕ (αν και τουλάχιστον μία φαρμακοβιομηχανία φέρεται να διαφοροποιείται από τη θέση του Συνδέσμου) έχουν δηλώσει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι δεν συμφωνούν με αυτή την κίνηση. Για τον ΕΟΠΥΥ, η διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα εκτόξευε τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις φοβούνται μία ενδεχόμενη έξαρση στις παράλληλες εξαγωγές. Αντίθετοι εμφανίζονται και οι φαρμακοποιοί. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, οι φαρμακοποιοί θα αποδέχονταν μία τέτοια πρόταση μόνο υπό προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων θα είναι και η δυνατότητα να εξοφλούν τις εταιρείες όταν θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και όχι νωρίτερα.

Πολύ σκληρή ανακοίνωση κατά της διακίνησης των ακριβών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία, εξέδωσε ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, που κάνει λόγο για «οργανωμένα συμφέροντα στον χώρο του φαρμάκου που στην αναμπουμπούλα της κρίσης, ως άλλοι λύκοι, εποφθαλμιούν τα χρήματα του ελληνικού λαού, στήνοντας και αξιοποιώντας λόμπι στο υπουργείο Υγείας». Οπως αναφέρει, αυτοί που θα κερδίσουν «είναι οι νέοι μαυραγορίτες της υγείας, που θα εμπορευτούν την ανάγκη για ζωή, στερώντας τα αναγκαία αλλά και ακριβά φάρμακα από τους Ελληνες ασθενείς, είτε δημιουργώντας τεχνικές ελλείψεις στην αγορά είτε προχωρώντας σε παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή