Εσπευσαν να «στοκάρουν» τα φάρμακά τους

Εσπευσαν να «στοκάρουν» τα φάρμακά τους

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις κλήσεις στο κινητό που έλαβε η Μαίρη την περασμένη Κυριακή ήταν από «πελάτη» της που την ρωτούσε εάν θα «ανοίξει» την επόμενη ημέρα. Η Μαίρη έχει φαρμακείο στη Μεταμόρφωση. Και όπως όλοι οι συνάδελφοί της, έγινε αποδέκτρια της έκδηλης ανησυχίας των πολιτών για την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Πολλοί σπεύδουν στα φαρμακεία για να αγοράσουν διπλάσιες ή και τριπλάσιες ποσότητες φαρμάκων, ενώ κάποιοι ρωτούν εάν το φάρμακό τους είναι ελληνικό ή εισαγόμενο, προσπαθώντας να προβλέψουν την επόμενη ημέρα. Tα πιο «δημοφιλή» σκευάσματα; Ινσουλίνες, φάρμακα για χοληστερίνη, υπέρταση, αντιδιαβητικά, αντικαταθλιπτικά, ενώ εκτίναξη της ζήτησης παρατηρείται με τα γάλατα βρεφικής ηλικίας, τα οποία πολλοί αναζητούν και από τα ηλεκτρονικά φαρμακεία. «Είχα 100 παραγγελίες για βρεφικά γάλατα μέσα σε μία ημέρα μέσω του e-shop. Αναγκάστηκα να το “κατεβάσω”», αναφέρει στην «Κ» φαρμακοποιός που διατηρεί ηλεκτρονικό φαρμακείο.

Οσο πιο προσωπική η σχέση του πολίτη με τον φαρμακοποιό, τόσο μεγαλύτερο το θάρρος για να πει «δεν έχω τώρα. Θα σε πληρώσω μόλις βγάλω από το μηχάνημα». Για πρώτη φορά οι φαρμακοποιοί βλέπουν με έκπληξη πολίτες να τους ζητούν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, όταν ελάχιστα φαρμακεία έχουν αυτή τη δυνατότητα. Η πρόσφατη έκκληση του υπουργού Υγείας Παν. Κουρουμπλή για «κατανόηση» των φαρμακοποιών όταν οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οι φαρμακοποιοί από την αρχή της κρίσης δίνουν «δανεικά» φάρμακα και διατηρούν τεφτέρια. «Τριάντα πέντε χρόνια είμαστε στο φαρμακείο. Είναι πελάτες μας τόσα χρόνια. Τι θα τους πούμε τώρα; Δεν σου δίνω;» σημειώνει φαρμακοποιός στο Μετς.

«Ο κόσμος φοβάται για το τι θα γίνει αύριο. Ρωτάει εάν θα μπορεί να πάρει τα φάρμακά του», επισημαίνει στην «Κ» φαρμακοποιός στο Κολωνάκι. Η προσέλευση στο φαρμακείο του είναι αυξημένη αυτές τις ημέρες. «Ενώ στο φαρμακείο μπαίνουν 300-350 άτομα την ημέρα, τη Δευτέρα δεχθήκαμε 550 επισκέψεις. Τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα γάλατα βρεφικής ηλικίας, στα οποία βλέπουμε ελλείψεις», αναφέρει και συνεχίζει:

«Οι πάσχοντες έχουν την τάση να “στοκάρουν” ινσουλίνες, αντιυπερτασικά και φάρμακα χοληστερίνης. Ζητούν να τους εκτελέσουμε, προκαταβολικά τις τρίμηνες συνταγές ή, εάν είναι φθηνά τα φάρμακα, τα αγοράζουν χωρίς συνταγή».

«Υπάρχει ανησυχία από τον κόσμο για το αν θα βρίσκει φάρμακα. Ανησυχία, όχι πανικός. Ζητούν δύο κουτιά παραπάνω από το φάρμακό τους, αλλά δεν μας λένε “φέρε 20 κουτιά”!», λέει στην «Κ» φαρμακοποιός στη Μεταμόρφωση. «Δεν τους λέω όχι εάν είναι μικρές οι επιπλέον ποσότητες που θέλουν. Πώς να πάρεις τον άλλο στον λαιμό σου όταν δεν ξέρεις τι θα γίνει;».

«Περίπου 10% των πελατών μας που έρχονται στο φαρμακείο και κυρίως όσοι αγοράζουν χωρίς συνταγές παίρνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκου. Κάποιοι άρχισαν να μας ρωτούν εάν το φάρμακό τους είναι ελληνικό ή εισαγωγής, λέει φαρμακοποιός στο Παγκράτι.

«Δανεικά» φάρμακα και σε μεγαλύτερες ποσότητες και «φουσκωμένες» σε ποσότητα φαρμάκων συνταγές. Αυτή την εμπειρία έχει και φαρμακοποιός στη Μυτιλήνη, από τη ζήτηση στο φαρμακείο του τις πρώτες ημέρες μετά την εφαρμογή του capital control. Οπως αναφέρει στην «Κ», «το τεφτέρι, που είναι πολύ διαδεδομένο στην επαρχία, “διογκώνεται”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή