Η Αθήνα κατακλύσθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ

Η Αθήνα κατακλύσθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρασκευή βράδυ στο Μεταξουργείο, μια παρέα ξένων δημοσιογράφων τρώει και στο διπλανό τραπέζι μια παρέα νέων Ελλήνων γιορτάζει τα γενέθλια της Στέλλας. «Αποφάσισα να μιλήσω μαζί τους, έως τότε είχα μιλήσει κυρίως με διαδηλωτές», περιγράφει στην «Κ» ο δημοσιογράφος Tobias Schmidt, που εργάζεται στη γερμανική σύνταξη του γαλλικού πρακτορείου (AFP). «Τη ρώτησα αν ήταν ευτυχισμένη που έκλεινε τα 24», συνεχίζει ο ίδιος, «η απάντησή της με πάγωσε: “Είμαι πολύ στενοχωρημένη, έχω άγχος για το μέλλον, προδιαγράφονται πολλά δεινά για την πατρίδα μου ανεξαρτήτως αποτελέσματος”». Μία ακόμα εικόνα που θα πάρει μαζί του ήταν «ένας ηλικιωμένος, τυφλός, που προσπαθούσε να φτάσει στην τράπεζα με το μπαστούνι του». Ο κ. Schmidt βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, το γαλλικό πρακτορείο πέρα από το μόνιμο προσωπικό, έστειλε επιπλέον εννέα άτομα από Βερολίνο, Παρίσι, Ρώμη, για να καλύψουν το κρίσιμο δημοψήφισμα. «Οι Ελληνες ήταν πολύ φιλικοί, ποτέ δεν αρνήθηκε κάποιος να μου μιλήσει», διηγείται, «είναι τελείως διαφορετικό το επιτόπιο ρεπορτάζ, συναισθάνθηκα το αδιέξοδο και την ανασφάλεια των Ελλήνων». Αντίστοιχα θετική ήταν η έκπληξη της Τουρκάλας δημοσιογράφου του TRT Nurgul Donmen, που βρέθηκε επίσης για πρώτη φορά στην Αθήνα, «ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για εμένα». Το ενδιαφέρον στην Τουρκία, όπου ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος, είναι μεγάλο. Το ίδιο και στην Ιταλία. Το συνεργείο του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Mediaset, με πέντε άτομα προσωπικό, πραγματοποίησε έως σήμερα 12 ζωντανές συνδέσεις.

Οι γνώστες της Ελλάδας διαπίστωσαν και σημαντικές διαφορές. «Παλιά οι Ελληνες ήταν πιο αδιάφοροι για τα πολιτικά, αυτή τη φορά τους βρήκα πιο παθιασμένους, αλλά και πιο διχασμένους από ποτέ», σημειώνει η Ελληνογερμανίδα δημοσιογράφος Ελένη Κλότσικας από το ZDF, που καλύπτει τακτικά την ελληνική επικαιρότητα. Το γερμανικό κανάλι, πέρα από τους σταθερούς ανταποκριτές, έστειλε αντιπροσωπείες από όλες σχεδόν τις ενημερωτικές εκπομπές. Η Ελλάδα, άλλωστε, αποτελεί ξανά την πρώτη είδηση στα γερμανικά μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Bild εκπροσωπήθηκε από 12 δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένου και του διευθυντή της. Για πολλούς, μάλιστα, Γερμανούς η παραμονή στην Αθήνα ήταν πολυήμερη, καθώς βρίσκονταν ήδη στην Ελλάδα και παρέτειναν την αποστολή τους για το δημοψήφισμα.

Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας διαπιστεύθηκαν 1.040 εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ: 538 δημοσιογράφοι, 128 φωτογράφοι, 148 κάμεραμεν και 226 μέλη συνεργείων. Το ενδιαφέρον δεν ήταν μόνον ευρωπαϊκό, καθώς στο Ζάππειο Μέγαρο βρέθηκαν επαγγελματίες από την Κίνα, τη Βραζιλία, το Κατάρ, την Ουκρανία, το Ισραήλ… Οσα μέσα ενημέρωσης είναι εύρωστα μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τη διαμονή σε κεντρικά ξενοδοχεία, άλλα αξιοποίησαν το airbnb ή οικονομικότερες επιλογές πέριξ της Ομονοίας. Την ημέρα του δημοψηφίσματος, πάντως, φημολογείται ότι δεν υπήρχε δωμάτιο «ούτε για δείγμα».

«Ηταν το πρώτο σε αναγνωσιμότητα θέμα, κάτι που προκαλεί άγχος, αλλά είναι και πολύ τιμητικό», ομολογεί ένας εξ αυτών, «ταυτόχρονα βγήκαμε λίγο από τη ρουτίνα του γραφείου».

Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός απεσταλμένων ξένων ΜΜΕ ήταν ακόμα μεγαλύτερος, καθώς πολλοί έκαναν ελεύθερα ρεπορτάζ στην Αθήνα, αλλά και εκτός των πυλών της, στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Περιζήτητοι υπήρξαν οι συνταξιούχοι, καθώς όλοι οι δημοσιογράφοι θέλησαν να αντιληφθούν το μέγεθος του πλήγματος που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ οι ταξιτζήδες προσφέρονταν από μόνοι τους για… ρεπορτάζ. «Κάθε φορά που έπαιρνα ταξί, ο οδηγός με ρωτούσε από ποια διαδήλωση έφευγα και με επέπληττε, γιατί εκείνος θα ψήφιζε το αντίθετο», αναφέρει στην «Κ» ο Ισπανός δημοσιογράφος του AFP Alvaro Villalobos, που καθώς μιλάει άπταιστα ελληνικά, άκουσε μοιραία ολόκληρες τις πολιτικές αναλύσεις των ταξιτζήδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή