Η αυξημένη ζήτηση φαρμάκων πιέζει την αγορά

Η αυξημένη ζήτηση φαρμάκων πιέζει την αγορά

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάψευση των καταγγελιών των φαρμακοποιών σύμφωνα με τις οποίες πληθαίνουν τα περιστατικά φαρμακαποθηκών που ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς προχώρησε χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, που διαβεβαιώνει ότι η τροφοδοσία των φαρμακείων διεξάγεται ομαλά. Μιλώντας στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνει ότι τηρούνται κανονικά οι πιστώσεις από τις εταιρείες. Οπως είπε, τα μεμονωμένα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν την πρώτη ημέρα εφαρμογής της τραπεζικής αργίας –δύο από τις 144 φαρμακαποθήκες είχαν ζητήσει να πληρωθούν τοις μετρητοίς– αντιμετωπίστηκαν αυθημερόν. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων καλεί «όσους κάνουν γενικές και αόριστες καταγγελίες είτε να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία εάν έχουν είτε να σωπάσουν».

Αναφορικά με το πλαφόν σε συσκευασίες που έχει επιβληθεί από φαρμακαποθήκες, ο ΠΣΦ εξηγεί ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση από φαρμακεία για συγκεκριμένα φάρμακα, οπότε όταν η υπέρβαση ξεπερνάει κατά πολύ τον μέσο όρο των παραγγελιών, παρατηρείται πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης, λόγω ανάλογων περιορισμών που δέχονται οι φαρμακαποθήκες από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Οπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, οι φαρμακαποθήκες προμηθεύουν το κάθε φαρμακείο με βάση τις παραγγελίες που είχε κάνει κατά μέσο όρο τους προηγούμενους δύο μήνες, προσαυξημένες κατά 5%-25% (ανάλογα με τη φαρμακαποθήκη). «Το θέμα είναι η αυξημένη ζήτηση λόγω της ανησυχίας των καταναλωτών», επισημαίνει και προσθέτει ότι τα προβλήματα θα δημιουργούνταν εάν ακολουθούσαν οι φαρμακαποθήκες τη ζήτηση αυτή.

Ενδεικτική είναι η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χανίων, με την οποία παρακαλούν τους ασφαλισμένους «να αρκούνται στις ποσότητες φαρμάκων τα οποία δικαιούνται για την κάλυψη των μηνιαίων αναγκών τους». Είχε προηγηθεί επιστολή του φαρμακευτικού συλλόγου της πόλης προς τον ιατρικό σύλλογο, με την οποία συνιστούσε την αναστολή της συνταγογράφησης δίμηνων συνταγών.

Με θέμα τη διασφάλιση της ομαλής διάθεσης φαρμάκων στην αγορά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προγραμμάτισε για αύριο ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων (φαρμακευτικές επιχειρήσεις, φαρμακαποθήκες, ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ και Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος). Οπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνστ. Λουράντος, «μέχρι σήμερα χάρη στις προσπάθειες της βιομηχανίας, των φαρμακαποθηκών, των φαρμακοποιών και του κόσμου που ανταποκρίθηκε ψύχραιμα στις κρίσιμες αυτές ώρες, η αγορά λειτούργησε ομαλά. Οι προσπάθειες όλων μας επικεντρώνονται στο να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή