ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέσσερις ώρες στο πλοίο περνούν οι κάτοικοι του Αη Στράτη για 50 ευρώ

tesseris-ores-sto-ploio-pernoyn-oi-katoikoi-toy-ai-strati-gia-50-eyro-2092220

Στον Αη Στράτη, το μικρό νησάκι του Βορειοανατολικού Αιγαίου που βρίσκεται δίπλα στη Λήμνο και όπου κατοικούν περίπου 200 άνθρωποι κάθε ηλικίας, δεν υπάρχει ATM.

Ετσι από την προηγούμενη Δευτέρα που έκλεισαν οι τράπεζες, οι κάτοικοί του, εφόσον χρειαστεί να σηκώσουν μετρητά, πρέπει να περάσουν απέναντι, στη Λήμνο, με το πλοίο «Αιολίς» για να… σταθούν στην ουρά.

Το πλοίο εκτελεί ένα δρομολόγιο ημερησίως από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Από τον Αη Στράτη φεύγει κάθε πρωί στις έξι και φτάνει στη Λήμνο σε δύο με δυόμισι ώρες. Δρομολόγιο επιστροφής έχει το μεσημέρι, εφόσον βέβαια οι άνεμοι που πνέουν είναι ούριοι.

Δωρεάν εισιτήριο

Ευτυχώς τουλάχιστον, οι κάτοικοι του Αη Στράτη δεν πληρώνουν εισιτήριο για το ταξίδι τους προς το ΑΤΜ, αφού η συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή είναι επιδοτούμενη. Στο νησί λειτουργούσε ένα «υποκατάστημα» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου απ’ όπου γίνονταν οι τραπεζικές συναλλαγές. «Ουσιαστικά, η ταχυδρόμος εκτελούσε χρέη και τραπεζικού υπαλλήλου όταν χρειαζόταν να γίνουν συναλλαγές» εξηγεί η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Κακαλή. «Ομως μετά το κλείσιμο των τραπεζών δεν υπάρχει άλλη λύση από το να πάμε στη Λήμνο».

Ευτυχώς, οι συνταξιούχοι του νησιού (οι περισσότεροι λαμβάνουν σύνταξη του ΟΓΑ) είχαν πάρει τις συντάξεις τους την εβδομάδα πριν επιβληθεί capital control, οπότε προς το παρόν δεν χρειάζεται να πηγαινοέρχονται για να λάβουν σταδιακά τα χρήματά τους.

Τι λένε για όλα αυτά οι κάτοικοι του νησιού; «Κάνουμε υπομονή, άλλωστε έχουμε συνηθίσει στα δύσκολα και ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί μια λύση» λέει η κ. Κακαλή. «Να είναι όμως σύντομα» συμπληρώνει.