Επίδειξη ετοιμότητας της ΕΛ.ΑΣ.

Επίδειξη ετοιμότητας της ΕΛ.ΑΣ.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας επέλεξε να στείλει χθες η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., εν μέσω κλιμακούμενης κοινωνικής αβεβαιότητας. Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δημοσιοποίηση από την «Κ» απόρρητων σχεδίων της Αστυνομίας για περιπτώσεις γενικευμένων ταραχών, το Αρχηγείο πραγματοποίησε, παρουσία δημοσιογράφων, τελετή αποφοίτησης 21 αστυφυλάκων και ειδικών φρουρών που εντάχθηκαν στο δυναμικό της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).

Η τελετή που συνοδεύτηκε από στρατιωτικού τύπου επιδείξεις πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο του Μαρκοπούλου, έδρα της νεοσύστατης Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. Προς το παρόν, στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις στεγάζεται η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα, ωστόσο το επόμενο διάστημα πρόκειται να μεταφερθούν εκεί το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) και η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων της ΕΛ.ΑΣ.

Στην τελετή ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Αναγνωστάκης και η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Πανούσης κάλεσε τα νέα μέλη της ΕΚΑΜ «να προστατέψουν το Σύνταγμα και τη χώρα από κινδύνους που προκύπτουν από δικά μας λάθη» και προέτρεψε τους αστυνομικούς να παραμείνουν «ενωμένοι σαν γροθιά τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα».

Τα 21 νέα μέλη της ΕΚΑΜ επελέγησαν από ένα σύνολο 289 αστυφυλάκων και ειδικών φρουρών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να υπηρετήσουν στις «ειδικές δυνάμεις» της Αστυνομίας. Η διαδικασία επιλογής ή «σχολείο» (όπως αποκαλείται στην αργκό των αστυνομικών) διήρκεσε δύο μήνες κατά τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να περάσουν με επιτυχία στρατιωτικού τύπου γυμνάσια. Οι «εθελοντές» υπηρετούσαν στην πλειονότητά τους σε ειδικές «μάχιμες» υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., όπως η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ). Ανδρες της ΕΚΑΜ (αριθμεί 100 μέλη) έφεραν σε πέρας, πριν από μερικές εβδομάδες, την επιχείρηση σύλληψης των «ληστών του Διστόμου» στη Νέα Αγχίαλο Βόλου, ενώ την περασμένη Παρασκευή συμμετείχαν στα μέτρα της ΓΑΔΑ κατά τη διάρκεια των παράλληλων συγκεντρώσεων για το δημοψήφισμα, σε Καλλιμάρμαρο και πλατεία Συντάγματος. Εξάλλου, η ΕΚΑΜ φέρεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο και στην εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης που έχει καταστρώσει η ΕΛ.ΑΣ. για περιπτώσεις γενικευμένων ταραχών και εξεγέρσεων, όπως τα σχέδια «Πολυδεύκης» και «Νέμεσις».

Σύμφωνα με πρόσφατες αποκαλύψεις, το σχέδιο «Πολυδεύκης» περιλαμβάνει τακτικές διαχείρισης πλήθους σε γενικευμένες κοινωνικές ταραχές. Εκπονήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και επικαιροποιήθηκε το 2014 προκειμένου να συμπεριλάβει παραμέτρους όπως η τρέχουσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Για το ενδεχόμενο εκτεταμένης κοινωνικής έντασης και ταραχών έχει εκπονηθεί και το σχέδιο «Νέμεσις», που προβλέπει δράσεις σε ακραίες καταστάσεις κατά τις οποίες κρίνεται ότι τίθενται σε απειλή το πολίτευμα και ο πυρήνας του ίδιου του κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή