Δεν σταματάει η σίτιση των μεταναστών στη Σάμο

Δεν σταματάει η σίτιση των μεταναστών στη Σάμο

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να συνεχίσει τη σίτιση των μεταναστών που φιλοξενούνται στο κέντρο πρώτης υποδοχής στη Σάμο δεσμεύτηκε η εταιρεία κέτερινγκ που έχει αναλάβει το έργο, μετά τη διαβεβαίωση που έλαβε ότι θα της καταβληθεί τμήμα των οφειλών έως αύριο το μεσημέρι.

Χθες, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με κατεπείγουσα επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ιωάννη Πανούση και την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενημέρωσε για την αδυναμία της εταιρείας να παράσχει σίτιση στους μετανάστες που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Σάμου. Μεταφέροντας την αγωνία της τοπικής κοινωνίας για την πιθανότητα δημιουργίας περαιτέρω προβλημάτων ανέφερε «με οδυνηρή έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι από σήμερα 7/7/15 σταματάει η σίτιση των παράτυπων μεταναστών που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην πόλη της Σάμου μετά την αδυναμία πληρωμής, έστω και μέρους της οφειλής προς την εταιρεία τροφοδοσίας, που έχει αναλάβει τη σίτισή τους. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι από σήμερα να ανοίξουν οι πύλες του κέντρου και οι δύσμοιροι αυτοί άνθρωποι να ξεχυθούν στη πόλη της Σάμου για να μπορέσουν να βρουν τροφή και τις όποιες δυνατότητες διαβίωσης. Σε μια πόλη που είναι χτυπημένη σκληρά από την οικονομική κρίση, σε μια πόλη που αγωνίζεται να περισώσει ό,τι έχει απομείνει από τον τουρισμό, η εξέλιξη αυτή και όλα όσα θα ακολουθήσουν είναι σίγουρο ότι θα έχουν καταστροφικές συνέπειες».

Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε χθες ότι έχει ήδη εκδοθεί από την τράπεζα και έχει επιδοθεί στον επικεφαλής αξιωματικό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιταγή ύψους 40.000 ευρώ που αφορά αποκλειστικά τη σίτιση των μεταναστών στη Σάμο. Η εμπλοκή προκλήθηκε καθώς λόγω της επιβολής του capital control η εταιρεία δεν μπορούσε να εισπράξει τα χρήματα. Το πρόβλημα ωστόσο αναμένεται να επιλυθεί μετά και την παρέμβαση της προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκας Κατσέλη.

Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει τη σίτιση στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών δεν έχουν πληρωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2014, καθώς η Ελλάδα δεν έχει συστήσει, ως όφειλε από τη νομοθεσία, την Ενιαία Αρχή Διαχείρισης Κοινοτικών Κονδυλίων ώστε να εκταμιευτούν τα κονδύλια. H τελευταία προσπάθεια για τη θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης Αρχής είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια, η ψήφιση του οποίου δεν ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα λόγω αργίας της βουλής μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος. Χθες η αναπληρωτής υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στη βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ανέφερε την ανάγκη ψήφισής του καθώς περιέχει κατεπείγουσες διατάξεις που αφορούν την εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή