ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι θα ισχύει από το νέο ακαδημαϊκό έτος για τις μετεγγραφές φοιτητών

ti-tha-ischyei-apo-to-neo-akadimaiko-etos-gia-tis-meteggrafes-foititon-2092350

Eως το 15% των εισακτέων ανά σχολή, θα είναι ο αριθμός των μετεγγραφών από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 στα ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας.

Η κατάταξη των δικαιούχων θα γίνεται με βάση οικονομικά κριτήρια – τα περισσότερα μόρια (5) θα λαμβάνουν όσοι για το τρέχον οικονομικό έτος έχουν κατά κεφαλήν εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ, ακολουθούν όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 6.000 (4 μόρια) και όσοι έχουν εισοδήματα έως 9.000 ευρώ (3 μόρια) – και κοινωνικά κριτήρια – οι ορφανοί και από τους δύο γονείς λαμβάνουν τρία μόρια και οι πολύτεκνοι δύο.

Ένα μόριο λαμβάνουν οι υπόλοιπες κατηγορίες όπως τρίτεκνοι, όσοι έχουν αδέλφια που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις διαφορετικές από την μόνιμη κατοικία των γονέων κ.ά.

Αυτα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών. Με δεύτερη τροπολογία, ορίζεται ότι οι φοιτητές των Αρχιτεκτονικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης των οποίων οι μετεγγραφές ακυρώθηκαν μετά τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, δικαιούνται να μετεγγραφούν σε αντίστοιχες σχολές, αλλά όσοι δεν γίνουν δεκτοί θα ληφθεί μέριμνα ώστε να εξασφαλισθεί κατά προτεραιότητα η στέγαση και η σίτιση τους στις σχολές επιτυχίας τους.

Επίσης, θα τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής άλλης σχολής στον τόπο που επιθυμούν να μετεγγραφούν με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν στις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις.