Συνεχείς υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Συνεχείς υπερπτήσεις στο Αιγαίο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθήλωση του διπλωματικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και εξαιτίας της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης στη γειτονική χώρα, έχει οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση της παράνομης στρατιωτικής συμπεριφοράς της Αγκυρας στο Αιγαίο, με νέο συνεχόμενο κρούσμα χαμηλών πτήσεων ενός αεροσκάφους και ενός ελικοπτέρου της τουρκικής ακτοφυλακής πάνω από το Κουνελονήσι.

Το ίδιο περιστατικό καταγράφηκε και προχθές. Οπως είχε σημειωθεί από την ελληνική διπλωματία, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ βρίσκεται στην αδύναμη από πλευράς δικαίου θέση να αιτιολογήσει τις ενέργειες αυτές, αφήνει να εννοηθεί ότι τα περιστατικά αυτά οφείλονται στην αύξηση της επιρροής των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας. Προφανώς όμως υπάρχει και στην Ελλάδα ένα κενό στη διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία αποφεύγει να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, εμμένοντας στην παραδοσιακή τακτική των διαβημάτων.

Το νέο περιστατικό, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, σημειώθηκε χθες το πρωί, με πρώτο κρούσμα την πτήση αεροσκάφους τύπου CN-235 της τουρκικής ακτοφυλακής, που πέταξε πάνω από το Κουνελονήσι και το Αγαθονήσι στις 09:27 π.μ. και 09:28 π.μ. αντίστοιχα, στα 1.700 πόδια, και αναχαιτίστηκε από ελληνικά αεροσκάφη. Επίσης, ελικόπτερο ΑΒ-412 της τουρκικής ακτοφυλακής πραγματοποίησε τρεις χαμηλές πτήσεις, εκ των οποίων η μία σε ύψος μόνο 200 ποδών.

Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών άρχισαν όταν την περασμένη Τρίτη βυθίστηκε τουρκική λέμβος στα τουρκικά χωρικά ύδατα, και οι τουρκικές αρχές άρχισαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για τους 18 αγνοούμενους μετανάστες. Εντός των ελληνικών υδάτων, όμως, κινήθηκαν και οι ελληνικές αρχές και, τελικά, χθες εντόπισαν στο Κουνελονήσι τον Τούρκο δουλέμπορο, ο οποίος συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην Κω.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει αξιόπιστος διπλωματικός συνομιλητής στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα εφιστά την προσοχή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ότι τα αυξανόμενα κρούσματα παράνομων ενεργειών στο Αιγαίο φανερώνουν την ύπαρξη σχεδιασμού και δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή