Ο Σπίρτζης, αψηφώντας το ΣτΕ, ξήλωσε μπάρες

Ο Σπίρτζης, αψηφώντας το ΣτΕ, ξήλωσε μπάρες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ξήλωμα των προστατευτικών μπαρών που τοποθετήθηκαν για να εμποδίζουν την είσοδο από την εθνική οδό σε παρόδια επιχείρηση εστίασης στη Φθιώτιδα προέβη χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Μια κίνηση που μπορεί μεν να εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη επιχείρηση και όσους θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των διοδίων Θήβας, ωστόσο παραβιάζει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο νόμους και μία υπουργική απόφαση. Εφθασε δε στο σημείο να απειλήσει, εμμέσως πλην σαφώς, τους κρατικούς λειτουργούς που εφάρμοσαν τη νομοθεσία.

Η επιχείρηση βρίσκεται δίπλα στην ε.ο. Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του 90ού χλμ., και βάσει υπουργικής απόφασης του 2001 θα έπρεπε να εξυπηρετείται μόνο από παράπλευρες οδούς. Η απόφαση προσβλήθηκε στο Δ’ τμήμα του ΣτΕ, που το 2008 απέρριψε τις προσφυγές (αποφάσεις 1086 και 1087/2008). Ωστόσο το υπουργείο Υποδομών δεν εφάρμοσε την απόφαση. Εν τω μεταξύ, το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου παραχωρήθηκε στη Νέα Οδό, που ανέλαβε την εκμετάλλευση των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων, με αντίστοιχη υποχρέωση του Δημοσίου να κλείσει τις παράνομες συνδέσεις με τον αυτοκινητόδρομο. Η σχετική υποχρέωση επαναδιατυπώθηκε στον ν.4313/2014, ο οποίος έδωσε προθεσμία έως τον Μάρτιο του 2015.

Προχθές λοιπόν, συνεργείο της Νέας Οδού πήγε στο 90ό χιλιόμετρο και τοποθέτησε τις μπάρες. Η αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη ήταν ακαριαία. Εστειλε επιστολή στη Νέα Οδό, με την οποία ζητεί να αρθεί ο περιορισμός, προτάσσοντας ως επιχείρημα το κλείσιμο των τραπεζών και την ανάγκη των περιοίκων να μετακινούνται χωρίς να πληρώνουν διόδια. Και κατόπιν έσπευσε επιτόπου, συνοδεία τοπικών τηλεοπτικών συνεργείων, για το άνοιγμα των μπαρών. «Οταν λέμε ότι είμαστε δίπλα στα προβλήματα του κόσμου, το εννοούμε. Εχουμε ξεκινήσει διαδικασία διαπραγμάτευσης για τις παραχωρήσεις (…). Αυτό φαίνεται ότι κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει. Και δυστυχώς αυτοί οι κάποιοι είναι μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Θα το καταλάβουν από σήμερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή