Είπαν «Μένουμε Ευρώπη» και μετά το ΟΧΙ

Είπαν «Μένουμε Ευρώπη» και μετά το ΟΧΙ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επιχείρηση θα κλείσει. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή». Ο Νίκος, 35άρης επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην κατασκευή επίπλων, περιγράφει στην «Κ» τις συνέπειες που θα έχει η αποτυχία σύναψης συμφωνίας την Κυριακή και η επιστροφή στη δραχμή. «Τα μηχανήματά μου τα εισάγω από τη Γερμανία, την ξυλεία από Λατινική Αμερική, Ρουμανία. Ολα αυτά θα γίνουν ασύμφορα», εξηγεί. Καθώς μου μιλάει, κοιτάζει γύρω του, δείχνει απογοητευμένος: «Δεν μαζεύτηκε κόσμος σήμερα», λέει.

Βρισκόμαστε στο Σύνταγμα, γύρω στις 7.30 το απόγευμα, σε μία ακόμα συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη». Ο δρόμος μπροστά στη Βουλή έχει μόλις κλείσει, αλλά είναι φανερό ότι το πλήθος θα είναι μικρότερο από τις προηγούμενες φορές – γύρω στις 4.000 άτομα. Εκτός από το σύνθημα «Ελλάς – Ευρώπη – Δημοκρατία», που ακούγεται πού και πού, λείπει και ο παλμός της τελευταίας συγκέντρωσης στο Σύνταγμα.

Ανάμεσα στις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές σημαίες, με την Αμαλίας να βυθίζεται επιτέλους στη σκιά έπειτα από μία αδυσώπητα θερμή μέρα του Ιουλίου, ο κόσμος συζητάει για πολλά. Αρκετοί περιγράφουν στην «Κ» ένα φαινόμενο που έχει ευρείες διαστάσεις τις τελευταίες μέρες, υπό τον φόβο του «κουρέματος» των καταθέσεων. Πελάτες εταιρειών πληρώνουν (μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής) χωρίς να τους έχουν ζητηθεί τα χρήματα, οι εταιρείες στη συνέχεια πληρώνουν τους προμηθευτές κ.ο.κ.

Κατά τα άλλα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Κυριακή. Αρκετοί μιλούν με αισιοδοξία για το ενδεχόμενο συμφωνίας – αλλά γρήγορα μαζεύονται, φοβούνται να ελπίσουν. Αλλοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τους στόχους του πρωθυπουργού ή αναζητούν κάποιο σημάδι για την κατεύθυνση στην οποία οδηγούνται τα πράγματα («τελικά, τι είπε ο Λαφαζάνης;»). Μιλούν για το άγχος που τους έχει κυριεύσει, για την ευχή να επανέλθει η καθημερινή ζωή σε κάποια εκδοχή ομαλότητας.

Αλλά και το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής δεν έχει φύγει από τις σκέψεις των συγκεντρωμένων. Κάποιοι μιλούν για περιοχές, π.χ. νησιά των Κυκλάδων, που ψήφισαν μαζικά ΟΧΙ και που τώρα μοιάζουν να το ξανασκέφτονται. Αλλοι μιλούν για το σοκ και τη θλίψη που τους προκάλεσε το αποτέλεσμα.

Επικρατεί, ωστόσο, η αίσθηση ότι θα αποφευχθούν τα χειρότερα – κυρίως χάρη στην παρέμβαση των ξένων δυνάμεων. Η Μαρία, λίγο πάνω από τα 30, από τον χώρο της ναυτιλίας, λέει στην «Κ» ότι «θα φτιάξει άγαλμα» στον Ομπάμα αν υπάρξει συμφωνία. Αλλοι μιλούν για τις προσπάθειες των Γάλλων να στηρίξουν την ελληνική πρόταση. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν η «καλοσύνη» των ξένων θα είναι αρκετή για να αποσοβήσει την καταστροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή