Ενταση στην έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ

Ενταση στην έκτακτη συνέλευση της ΚΕΔΕ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κλίμα του ΝΑΙ και του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος της προηγούμενης Κυριακής πραγματοποιήθηκε χθες η έκτακτη συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με θέμα «τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού δικτύου συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δήμων της χώρας και την εκπόνηση ενός σχεδίου πολιτικών και παρεμβάσεων για τη λειτουργία των δήμων και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Ενταση ακολούθησε μετά την εισήγηση του προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Γιώργου Πατούλη, που περιείχε αιχμές για τις κυβερνητικές επιλογές αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, του οποίου την παραίτηση είχε ζητήσει ο κ. Πατούλης πριν από το δημοψήφισμα (το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είχε ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ). Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, αντέδρασε έντονα και μετά την εισήγησή του αποχώρησε, αποδίδοντας στον κ. Πατούλη σκοπιμότητα που σχετίζεται με την πρόθεσή του να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι καμία λύση δεν θα είναι εύκολη. «Χάθηκε χρόνος, χάθηκαν ευκαιρίες, χάθηκε αξιοπιστία και όχι μόνο τους έξι τελευταίους μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρότεινε ωστόσο να υπάρξει συνεργασία πέρα από ιδεολογίες και κομματικές γραμμές. «Απαιτείται να συγκροτήσουμε ένα πολύ πιο συστηματοποιημένο δίκτυο αλληλεγγύης και να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να λειτουργήσουμε σε συνεργασία με τις περιφέρειες με μεθόδους μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, πρέπει να διασυνδέσουμε τα κοινωνικά φαρμακεία μας, ώστε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες που είναι πολλές και εξατομικευμένες. Το χρέος μας για συνεργασία γίνεται ακόμα μεγαλύτερο την ώρα που τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας γίνονται όλο και πιο λίγα», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης στην ομιλία του τάχθηκε σαφώς υπέρ της συμφωνίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να διανοηθεί άλλη λύση, ωστόσο σημείωσε ότι το νέο πλαίσιο θα είναι σκληρό. «Γνωρίζω καλά ότι οι νέοι αυτοί όροι θα είναι σκληροί, πιθανόν να κληθεί και πάλι η αυτοδιοίκηση να σηκώσει μεγάλο βάρος για την επίτευξη των νέων δημοσιονομικών στόχων, κι αυτό να σημάνει περαιτέρω περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης», τόνισε. Προσέθεσε ότι, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί, οι δήμοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα λειτουργίας, ακόμα και όσον αφορά την παροχή βασικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Ωστόσο η κατακλείδα της ομιλίας του προκάλεσε και τις αντιδράσεις, τονίζοντας ότι η αυτοδιοίκηση, «ως εγγύτερος προς τους πολίτες θεσμός, δεν μπορεί να ανέχεται την επικράτηση της ιδεολογίας του μηδενισμού. Δεν μπορεί να παρακολουθεί αμέριμνη την επικράτηση του λαϊκισμού. Δεν μπορούμε με την ανοχή μας να επιτρέπουμε σε δυναμικές μειοψηφίες να οδηγούν την πατρίδα μας σε καταστροφικές επιλογές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή