Αυξήθηκε η κατανάλωση φαρμάκων

Αυξήθηκε η κατανάλωση φαρμάκων

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα ασφαλισμένων που αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων από τις συνήθεις, υπό τον φόβο του Grexit, αποτυπώνεται και στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΠΥΥ, το πρώτο εξαήμερο του Ιουλίου 2015, η φαρμακευτική δαπάνη στα ιδιωτικά φαρμακεία είναι αυξημένη κατά 17,2%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Μεγάλη ζήτηση έχουν τα φάρμακα του καρδιαγγειακού συστήματος, καθώς η δαπάνη το πρώτο εξαήμερο του τρέχοντος είναι κατά 22,3% υψηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ακολουθούν οι ινσουλίνες και γενικότερα τα φάρμακα για το πεπτικό (18,5% αύξηση δαπάνης) και τα σκευάσματα για το αναπνευστικό σύστημα (15,8%).

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Δημήτρης Κοντός, μιλώντας στην «Κ», αποδίδει την αύξηση αυτή στην ανησυχία των ασθενών που σπεύδουν να αποθηκεύσουν φάρμακα. Με αυτά τα δεδομένα, το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, σε συννενόηση με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., δρομολογούν την αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης των δίμηνων συνταγών: εφεξής θα εκτελούνται ανά μήνα, όπως οι τρίμηνες συνταγές, και όχι εξ ολοκλήρου όπως ισχύει σήμερα. Επιπλέον, ο ΕΟΠΥΥ παρατείνει στις δέκα ημέρες (από πέντε που ισχύουν σήμερα) τον χρόνο εκτέλεσης μίας συνταγής από την ημέρα έκδοσής της, προκειμένου να διευκολυνθούν τα φαρμακεία.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αναστολής της δυνατότητας συνταγογράφησης της εμπορικής ονομασίας των φαρμάκων, και επιστροφής στη συνταγογράφηση μόνο της δραστικής ουσίας, ώστε να μπορεί το φαρμακείο, όταν εκτελεί τη συνταγή, να δίνει το γενόσημο που διαθέτει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα έχει τεθεί από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και αναμένεται να συζητηθεί με τους εκπροσώπους των γιατρών.

Εν τω μεταξύ, υπό στενή παρακολούθηση έχει θέσει ο ΕΟΦ όλη τη φαρμακευτική αγορά, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις παράλληλες εξαγωγές, η οποία φάνηκε να συγκρατείται την εβδομάδα που διανύουμε. Οπως ανέφερε στην «Κ» η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κ. Δέσποινα Μακριδάκη, «έχουμε τονίσει σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ρίξουν το βάρος στην εσωτερική αγορά. Εχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Αναμένουμε και τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας και εφόσον χρειαστεί είμαστε έτοιμοι στα μέσα της επόμενης να πάρουμε μέτρα».

Με αντικείμενο τη διασφάλιση της ομαλότητας της αγοράς φαρμάκου στην Ελλάδα, πραγματοποιείται σήμερα στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Χθες ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνο Λουράντο. Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα φαινόμενα «μαυραγοριτισμού» στο φάρμακο. Επιπλέον, χαρακτήρισε παράνομο το πλαφόν των φαρμακαποθηκών και την απαίτηση ορισμένων για πληρωμή τοις μετρητοίς, προσθέτοντας ότι «όπου εκδηλώνεται τέτοιο φαινόμενο θα αντιμετωπίζεται άμεσα και αποφασιστικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή