ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φιλοσοφική Σχολή: «Η Ελλάδα είναι οργανικό κομμάτι της Ευρώπης»

filosofiki-scholi-i-ellada-einai-organiko-kommati-tis-eyropis-2092745

«Η Ελλάδα είναι οργανικό κομμάτι της Ευρώπης. Ελλάδα και  Ευρώπη συν-ανήκουν σε ένα κόσμο που μοιράζεται πολιτισμικές και ευρύτερα πνευματικές αξίες» διακηρύττει η ηγεσία της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, σε ένα κείμενο που έχει μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά.

«Οι άρρηκτοι μεταξύ τους δεσμοί δεν οφείλονται μόνο στις κοινές ρίζες του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, στην Αναγέννηση και το ιδεώδες του ανθρωπισμού ή στους άλλους μεγάλους σταθμούς που σημάδεψαν τη μακρόχρονη ιστορική διαδρομή τους. Σφυρηλατούνται κυρίως στον  σύγχρονο ενιαίο και κοινό τους πνευματικό χώρο, με τις γόνιμες συνεργασίες και ανταλλαγές στα πεδία της εκπαίδευσης, της έρευνας και του πολιτισμού.

Όσο σημαντικό και αν είναι το οικονομικό σκέλος του ελληνικού θέματος, στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης ενδέχεται να ανακύπτουν παρόμοια ζητήματα. Εφόσον όμως διατηρηθούν και καλλιεργηθούν περαιτέρω τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία ιδεολογικής συνοχής, τα προβλήματα θα αντιμετωπίζονται επιτυχώς, με γνώμονα την αλληλεγγύη αλλά και τη λογική.

Η εκπεφρασμένη βούληση του Ελληνικού λαού δεν δηλώνει μόνο την επιθυμία παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και συνεργασίας με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για την κατάκτηση ενός κοινού ιδανικού» λέει το κείμενο που υπογράφεται από την κοσμήτορα Ελένη Καραμαλέγκου και 13 προέδρους τμημάτων της σχολής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
/