Γη της επαγγελίας για παράλληλα νομίσματα

Γη της επαγγελίας για παράλληλα νομίσματα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα. Ναι, ήρθε ένας ξένος εδώ και μας έλεγε διάφορα, αλλά ποτέ δεν έγινε κάτι πέρα απ’ αυτό». Αυτή ήταν η αντίδραση του αντιδημάρχου του Αγκιστρίου στην ερώτηση της «Κ» εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν να εφαρμόζεται πιλοτικά στο νησί πρόγραμμα συναλλαγών μέσω παράλληλου νομίσματος, στη λογική του Bitcoin.

Η είδηση έχει δημοσιευθεί, μεταξύ άλλων, σε μέσα όπως το cnbc και το forbes, και αναφέρει ότι πριν από λίγες ημέρες ο Lee Gibson-Grant, ιδρυτής της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας για ψηφιακά νομίσματα Coinstructors, επισκέφθηκε το νησί του Σαρωνικού και συμφώνησε με τον δήμαρχο να ξεκινήσει η εφαρμογή της τεχνολογίας, ώστε να διευκολυνθούν οι συναλλαγές εν μέσω τουριστικής σεζόν. «Μολονότι στο Αγκίστρι θα γίνει πιλοτική εφαρμογή, το πρόγραμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε το άρθρο του Forbes, σημειώνοντας ότι ένα ΑΤΜ του νησιού των περίπου 1.000 κατοίκων έχει ήδη ξεμείνει από χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες… «αγκίστρια» έχουν πέσει και σε άλλους δήμους της χώρας, όπου λόγω μικρού πληθυσμού μπορούν να γίνουν ανάλογα πειράματα με παράλληλα νομίσματα. Οι ειδικοί τούς ονομάζουν «νομισματικούς βιοτόπους».

Η ιδέα σχετίζεται με το Drachmae Project, που προωθεί ο Μπράιαν Κέλλυ, συνεργάτης του CNBC και συγγραφέας του βιβλίου «Το Bing Bang του Bitcoin: Πώς τα εναλλακτικά νομίσματα είναι έτοιμα να αλλάξουν τον κόσμο». Οπως έχει υποστηρίξει ο ίδιος, η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη και να αρχίσει να αποπληρώνει το χρέος της, αλλά χρειάζεται έναν τρόπο να «νομισματοποιήσει» τα περιουσιακά της στοιχεία, διατηρώντας παράλληλα την ιδιοκτησία τους. Για τον Κέλλυ, ένα ψηφιακό νόμισμα δίνει τη λύση. Εν ολίγοις, σύμφωνα με τη θεωρία του, που γνωρίζει μεγάλη ανταπόκριση στα σχετικά φόρουμ, ενώ η Ελλάδα δεν έχει τη ρευστότητα να καλύψει τις σημερινές της υποχρεώσεις, έχει εντούτοις αρκετά ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, αξίας 86 δισ. ευρώ, να λύσει πολλά από τα προβλήματά της. Η κυβέρνηση -προτείνει ο ίδιος- μπορεί να θέσει ένα τμήμα αυτών των ακινήτων σε ένα καταπίστευμα και να δημιουργήσει ένα ψηφιακό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. «Αυτό το ψηφιακό νόμισμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των δανειστών και τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων», λέει, ενώ προτρέπει όλους να συμμετέχουν στο drachmae.org, μια διαδικτυακή πλατφόρμα υπό διαμόρφωση, και να καταθέσουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στη σχετική συζήτηση μάλιστα επανέρχεται τακτικά το περίφημο ποστ του Γιάνη Βαρουφάκη στο μπλογκ του, από τον Φεβρουάριο του 2014, στο οποίο ο πρώην υπουργός Οικονομικών προτείνει ένα παρόμοιο -όπως το χαρακτηρίζει ο Κέλλυ- νόμισμα τύπου IOU, που το είχε ονομάσει Future Tax Coin (FT-Coin). Σύμφωνα με τον Κέλλυ, ενώ ο Βαρουφάκης δεν είναι υπέρμαχος του Bitcoin σαν νόμισμα, πιστεύει ότι η τεχνολογία που το διέπει μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σε οικονομίες σε κρίση. Πριν από λίγες ημέρες, το σχετικό ποστ είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά μέσα, με αφορμή σχετική καταγγελία του Ποταμιού, όπου αναφερόταν ότι ο κ. Βαρουφάκης «οραματίζεται ότι (σ.σ. το νόμισμα αυτό) θα μπορεί να ανταλλάσσεται για εμπορικούς σκοπούς και να χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή φόρων». Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, που όπως προείπαμε διαψεύδει τοπική αρχή, στο Αγκίστρι συζητείται η εισαγωγή τις επόμενες εβδομάδες νομίσματος με το όνομα Nautiluscoin.

Τα capital controls στην Ελλάδα πάντως έχουν μετατρέψει τη χώρα σε γη της επαγγελίας για τους υπέρμαχους των συναλλαγών μέσω Bitcoins. Ηδη έχει κινητοποιηθεί η εταιρεία Spartan Route, που «παρέχει οικονομική ελευθερία για την ελληνική οικονομία με την αγορά πρώτων υλών και εισαγωγών με Bitcoin» και «ολοκληρώνει τον κύκλο πώλησης εκδίδοντας τιμολόγια προς τους πελάτες σας σε ευρώ», ενώ αναμένεται άφιξη και της Cubits, που δραστηριοποιείται στη Γερμανία και την Αγγλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή