Η ζωή μετά τα capital controls

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Στέφανος είχε μόλις επιστρέψει σπίτι έπειτα από μια κοπιαστική βδομάδα. «Μπήκα κατευθείαν στην ιστοσελίδα μιας αεροπορικής εταιρείας» περιγράφει στην «Κ», «ήθελα να οργανώσω έγκαιρα το δικό μου plan B, όσο ακόμα το πλαστικό χρήμα θα είχε ισχύ». Με γρήγορες διαδικασίες «κλείνει» ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή για το Λονδίνο, όπου ζουν άλλωστε οι περισσότεροι φίλοι του. Ο 35χρονος ηλεκτρολόγος μηχανολόγος εκπροσωπεί το εργατικό δυναμικό υψηλού επιπέδου της χώρας, που σε πείσμα των καιρών, κάνει καριέρα στην Ελλάδα. «Εχω μελετήσει την περίπτωση της Αργεντινής και δεν είμαι διατεθειμένος να βιώσω το χάος, την αναρχία και τη βία που προκαλούν τέτοιες πολιτικές αναταραχές». Το αεροπλάνο του Στέφανου φεύγει την Παρασκευή. Εκείνος, μπροστά στην οθόνη, παρακολουθεί νυχθημερόν τις εξελίξεις και αναμένει.

Τις ειδήσεις χωρίς ήχο παρακολουθούσε η 38χρονη Στέλλα, ενώ βρισκόταν στο μαιευτήριο. «Είχε μόλις αποκοιμηθεί ο 2 ημερών γιος μου και εγώ προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει». «Τη Δευτέρα που φέρναμε το παιδί σπίτι με την καλαθούνα, έβλεπα έκπληκτη από το παράθυρο τον κόσμο να έχει κατακλύσει τα πεζοδρόμια μπροστά από τα ΑΤΜ» περιγράφει, «αναρωτιόμουν, πώς θα είναι η Αθήνα, όταν θα αρχίσει ο γιος μου να καταλαβαίνει».

Της Σοφίας τα παιδιά μπορεί να είναι μεγάλα, οκτώ και δέκα ετών, αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό να την καθησυχάσει. «Σε λίγες μέρες άσπρισαν τα μαλλιά μου» σημειώνει, «ένα σωρό μαύρες σκέψεις πέρασαν μεμιάς από το μυαλό μου». Η οικογένεια έχει χρήματα στην τράπεζα, «τα οποία δεν μπορούμε τώρα να αγγίξουμε», ενώ εφιάλτης της έχει γίνει «ένα μεγάλο ποσό που μας χρωστά πελάτης και θεωρώ πια "χαμένο"».

«Ατιμο» παιχνίδι έπαιξε ο χρόνος και στην 65χρονη συνταξιούχο, Ελένη. «Είχα κληρονομήσει ορισμένες λίρες, τις οποίες αύξησα τα τελευταία χρόνια, από φόβο για μια πιθανή έξοδο από το ευρώ», ομολογεί. Καθώς, όμως, ένιωθε ανασφάλεια να διατηρεί το εν λόγω κομπόδεμα με τους κόπους μιας ζωής στο σπίτι, άνοιξε έναν ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα. «Μια βδομάδα πριν τα capital controls, ίσως από ένστικτο, κίνησα τη διαδικασία για να κάνω ανάληψη των λιρών», αναφέρει με πικρία. Την ημέρα που θα τις έπαιρνε στα χέρια της ήταν η πρώτη μέρα με τις τράπεζες κλειστές στην Ελλάδα.

Και για την αδελφή της, όμως, το timing των capital controls υπήρξε ιδιαίτερα μοιραίο. «Πριν από λίγο καιρό είχα λάβει -και μάλιστα μετά μεγάλης καθυστέρησης- το εφάπαξ μου», εξηγεί η συνταξιούχος τραπεζικός, «διαπραγματευόμουν την αγορά ενός σπιτιού για την κόρη μου». Τη στιγμή, όμως, που ευοδώθηκαν οι διαπραγματεύσεις της με τον μεσίτη, «ναυαγούσαν» οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους. «Ετσι, περνώ καθημερινά έξω από την πολυκατοικία και κοιτάζω με νοσταλγία», διηγείται. «Το ενδεχόμενο “κούρεμα” και οι δρομολογούμενες περικοπές στις συντάξεις αλλάζουν τις προτεραιότητές μου».

Πολλοί καταθέτες νιώθουν εξαπατημένοι, ενώ αντίθετα όσοι πίστεψαν τα τελευταία χρόνια σε «θεωρίες συνωμοσίας», δικαιωμένοι. «Είχαμε συνολικά 50.000 στην τράπεζα» αναφέρει ένας ζεύγος συνταξιούχων, «αρχίσαμε σιγά σιγά να τα σηκώνουμε». Σήμερα, το διαμέρισμα τους έχει μετατραπεί σε θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονται πάνω από 20.000 ευρώ. «Τρέμουμε» προσθέτουν, «ακυρώσαμε όλα μας τα καλοκαιρινά σχέδια και καθόμαστε εναλλάξ σπίτι για να τα… προσέχουμε».

Για τον 30χρονο Μιχάλη, ιδιωτικό υπάλληλο, η νύχτα των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος ήταν εξαιρετικά αγχώδης. «Προχώρησα άμεσα σε ένα σχέδιο “φυγής” στέλνοντας βιογραφικά στο εξωτερικό για δουλειά» λέει. «Εύχομαι αυτές τις κινήσεις να τις θυμάμαι κάποτε και να γελάω» απαντά με ειλικρίνεια, «αλλά ποιος μπορεί πια να μου εγγυηθεί την επόμενη μέρα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή