«Παγώνουν» οι παράλληλες εξαγωγές 25 φαρμάκων

«Παγώνουν» οι παράλληλες εξαγωγές 25 φαρμάκων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών 25 φαρμακευτικών σκευασμάτων, στα οποία παρατηρούνται ελλείψεις στην ελληνική αγορά, προχωρά το υπουργείο Υγείας. Οπως ανέφεραν χθες συνεργάτες του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, ήδη έχει δοθεί εντολή στον ΕΟΦ να απαγορεύσει, για όσο χρειαστεί, τις εξαγωγές σε 25 κωδικούς φαρμάκων, διαβητολογικών, νευρολογικών και φαρμάκων του αναπνευστικού, για τους οποίους ο έλεγχος έχει δείξει ότι, αν και εισάγονται κανονικά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μετά δυσκολίας φτάνουν στα ράφια των φαρμακείων. Επιπλέον, ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τον ΕΟΦ τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε όλες τις παράλληλες εξαγωγές, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές έχουν αυξηθεί το διάστημα που διαρκεί η τραπεζική αργία, και υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική αγορά.

Eν τω μεταξύ, κλειστά είναι σήμερα τα φαρμακεία όλης της χώρας, πλην αυτών των φαρμακοποιών-μελών του Φαρμακευτικού Αναπτυξιακού Ινστιτούτου Ελλάδος, που δεν απεργούν. Πρόκειται για φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο, τα οποία λειτουργούν σε κεντρικά σημεία των πόλεων. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν έντονα στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, που αναφέρεται στην κατ’ αρχήν συμφωνία της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους και στη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από τα σούπερ μάρκετ. Οπως αναφέρουν: «Τα φαρμακεία δεν είναι απλές εμπορικές επιχειρήσεις, η υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, το φάρμακο δεν είναι κοινό καταναλωτικό προϊόν».

Σήμερα έχει προγραμματιστεί για τις 11 π.μ. γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων του κλάδου. Η απόφαση θα είναι αρκετά δύσκολη, δεδομένου ότι διατυπώνονται προβληματισμοί και στις δύο βασικές επιλογές των φαρμακοποιών: μία νέα απεργία με κλειστά φαρμακεία θα έχει απόλυτη επιτυχία εάν διασφαλιστεί η συμμετοχή όλων (και των διευρυμένων φαρμακείων), ενώ μία ενδεχόμενη διακοπή τής επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, για την οποία πιέζει μερίδα των φαρμακοποιών, ενδέχεται σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο να στρέψει την κοινωνία εναντίον του κλάδου.

Τέλος, σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων. Οι εγκρίσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για εισαγωγές προϊόντων από το εξωτερικό γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ, εάν δεν ανοίξουν οι τράπεζες, δεν μπορούν να εξαργυρωθούν επιταγές για να υπάρχουν τα χρήματα για νέες εισαγωγές. Προς το παρόν, τα νοσοκομεία λειτουργούν οριακά, καθώς λαμβάνουν μικρότερες ποσότητες υλικών από αυτές που παραγγέλνουν, μία αναγκαστική κίνηση που γίνεται από τους προμηθευτές, και συχνά ακολουθούν τη γνωστή μέθοδο του «εσωτερικού δανεισμού» υλικών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις προμηθευτών, εάν την ερχόμενη Δευτέρα δεν ανοίξουν οι τράπεζες, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή