Η πορνεία και τα ναρκωτικά είναι πια κομμάτι του Πεδίου του Αρεως

Η πορνεία και τα ναρκωτικά είναι πια κομμάτι του Πεδίου του Αρεως

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωνευτήρι των αδιεξόδων και των παράνομων δραστηριοτήτων του κέντρου των Αθηνών έχει γίνει το Πεδίον του Αρεως. Στα δεξιά του κεντρικού του δρόμου, το πάρκο έχει καταληφθεί από παρέες τοξικομανών που παίρνουν τη δόση τους πίσω από πυκνούς θάμνους, ενώ στα αριστερά, μια άτυπη κοινότητα μεταναστών αποτελούμενη από Αφγανούς, Σύρους και Αφρικανούς έχει δημιουργήσει έναν πρόχειρο καταυλισμό με σκηνές. Κυρίαρχο στοιχείο στο πάρκο είναι τα σκουπίδια κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές και τα στάσιμα νερά που δημιουργούν έναν υγειονομικά επικίνδυνο βιότοπο. Το είδος βέβαια των σκουπιδιών που παραμένουν διάσπαρτα στο πάρκο δίνει στοιχεία για το προφίλ των επισκεπτών του: πακέτα από τσιγάρα, σύριγγες, μπουκάλια ποτών και μπίρας και δεκάδες σκορπισμένα προφυλακτικά.

Οι καταστηματάρχες που δουλεύουν δίπλα στο πάρκο μεταφέρουν πολύ άσχημες εικόνες από καβγάδες μεταξύ συμμοριών που πωλούν ναρκωτικά και έκτακτα ιατρικά περιστατικά από υπερβολική δόση ουσιών. Επισημαίνουν ωστόσο ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται καβγάδες μεταξύ τοξικομανών και προσφύγων καθώς οι πρόσφυγες που έφτασαν στην Αθήνα πρόσφατα «δεν γνωρίζουν τους κανόνες που επικρατούν στο πάρκο».

Κάτω από την πλατιά σκιά των δέντρων, βρίσκονται οικογένειες προσφύγων, ιδιαίτερα ταλαιπωρημένων, που χρήζουν ουσιαστικής βοήθειας αντί ανοχής. Αντικείμενα νοικοκυριού, στρώματα, ρούχα απλωμένα σε σχοινιά, χαρτόκουτα και υπολείμματα σκουπιδιών συνθέτουν ένα ιδιαίτερα προβληματικό σκηνικό. Μικρά παιδιά, μεταναστόπουλα, παίζουν μπάλα δίνοντας ζωή στις άδειες πλατείες του πάρκου την ώρα που οι δύο παιδικές χαρές είναι κλειστές.

«Η πορνεία και τα ναρκωτικά είναι πια κομμάτι του Πεδίου του Αρεως», λέει στη «Κ» κάτοικος της περιοχής που διασχίζει το πάρκο. Στις σκοτεινές του μεριές εξαρτημένοι χρήστες εκπορνεύονται με αντάλλαγμα λίγα ευρώ, για να πάρουν τη δόση τους. Οι σύριγγες και τα προφυλακτικά στο έδαφος άλλωστε είναι οι αποδείξεις ότι το πάρκο δεν είναι ένας φιλήσυχος πνεύμονας πρασίνου για παιδιά και οικογένειες. Σοκάρουν οι καταγγελίες καταστηματαρχών πως ανήλικοι μετανάστες εκδίδονται για εξευτελιστικά ποσά της τάξεως των 2-5 ευρώ, ενώ αναφέρουν ότι την πιάτσα της ανήλικης πορνείας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και τουρίστες, οι οποίοι φαίνεται πως ανακάλυψαν μια μικρή Ταϊλάνδη στο κέντρο της Αθήνας.

Παρά το γεγονός ότι η βελτίωση της κατάστασης αποτελούσε άμεση προτεραιότητα για τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία ανήκει η διαχείριση, δεν έχει γίνει κάποια δραστική παρέμβαση μέχρι στιγμής. Η ανάπλαση των 277 στρεμμάτων που στοίχισε περίπου 9 εκατομμύρια απέχει πολύ από τον επίγειο παράδεισο με τα σιντριβάνια και τα ρυάκια που υπόσχονταν οι μακέτες. Ο Δήμος Αθηναίων είχε απευθύνει αίτημα στην προηγούμενη αρχή της περιφέρειας, για ανάληψη της διαχείρισης του πάρκου με ταυτόχρονη μεταφορά των κονδυλίων που τη συνοδεύουν, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια απάντηση.

Το Πεδίον του Αρεως, αν και θα μπορούσε να είναι ένα υποδειγματικό πάρκο, αποτελεί αντίθετα παράδειγμα προβληματικής διαχείρισης των δημόσιων χώρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή