Δημόσια κτίρια στο στόχαστρο των αναρχικών

Δημόσια κτίρια στο στόχαστρο των αναρχικών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδια καταλήψεων και επιθέσεων σε δημόσια κτίρια και γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ καταστρώνουν μέλη του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αυτό προκύπτει από πληροφορίες που περιήλθαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε γνώση αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, υπάρχουν υπόνοιες ότι ομάδες αναρχικών θα επιχειρήσουν, ενδεχομένως και σήμερα, κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, με στόχο να διαταράξουν την ούτως ή άλλως εύθραυστη πολιτική-κυβερνητική σταθερότητα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στις 8 Μαρτίου 2015. Τότε, άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν πραγματοποιήσει συμβολική κατάληψη στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων των αναρχικών απεργών πείνας. Στην κατάληψη συμμετείχαν τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας», που έκτοτε πραγματοποίησε ακτιβιστικές ενέργειες στο περιστύλιο της Βουλής, στο σπίτι του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, στα γραφεία της Siemens κ.α.

Οι νεότερες πληροφορίες για το σχέδιο κατάληψης των κεντρικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ από αναρχικούς φέρεται να έχουν περιέλθει σε γνώση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Αξιωματικοί της επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις οδηγούν σε επαναδραστηριοποίηση του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου και εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο μια παρατεταμένη περίοδος κοινωνικής αναταραχής να οδηγήσει σε ανασύσταση των ένοπλων οργανώσεων. Επικαλούνται, μεταξύ άλλων, τα συχνά καλέσματα που απευθύνουν μέσω επιστολών-προκηρύξεων στο διαδίκτυο ο καταδικασμένος για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα Νίκος Μαζιώτης και η καταζητούμενη σύντροφός του Πόλα Ρούπα. «Οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες είναι πρόσφορες είτε για την εκδήλωση χαμηλής έντασης καταδρομικών-εμπρηστικών επιθέσεων, είτε για την εκδήλωση βομβιστικών ή ένοπλων ενεργειών», δήλωσε στην «Κ» αρμόδιος αξιωματικός.

Στο μεταξύ, μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για το ενδεχόμενο να προκληθούν γενικευμένα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις στην πλατεία Συντάγματος ενάντια στην ψήφιση των μέτρων που προαπαιτούνται για τη δρομολόγηση του τρίτου μνημονίου. Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε χθες στην «Κ» ότι στα μέτρα σήμερα θα μετάσχει το σύνολο της δύναμης που διαθέτει η Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων (ΔΑΕ), δηλαδή περισσότερες από 30 διμοιρίες της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) και της ΥΜΕΤ. Ταυτόχρονα, σε επιφυλακή βρίσκεται και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, για να αποτραπούν τυχόν επιθέσεις σε στόχους (κυβερνητικά κτίρια, ξένες διπλωματικές αποστολές, εταιρείες ξένων συμφερόντων, τράπεζες) ή επεισόδια κατά τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος.

Εξάλλου, σύσκεψη για το θέμα, με τη συμμετοχή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., συγκάλεσε το πρωί της Δευτέρας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης. Αποφασίστηκε να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την προστασία του κτιρίου του Κοινοβουλίου, ενώ επισημάνθηκε ο κίνδυνος τεχνητής έντασης σε φυλακές και κέντρα κράτησης. Σημειώνεται ότι χθες τη νύχτα αλλοδαποί προκάλεσαν πυρκαγιά σε πέντε οικίσκους στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή