Αύξηση δωρεάν θέσεων σε παιδικούς σταθμούς ζητεί η ΚΕΔΕ

Αύξηση δωρεάν θέσεων σε παιδικούς σταθμούς ζητεί η ΚΕΔΕ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεύρυνση των προσφερόμενων θέσεων και των παιδιών που θα φιλοξενηθούν δωρεάν σε παιδικούς σταθμούς το επόμενο σχολικό έτος ζητά η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας. Στις παρατηρήσεις-βελτιώσεις, που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, στο σχέδιο προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», ζητείται να αρθεί ο περιορισμός του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων από τους παιδικούς σταθμούς. Στο σχέδιο προβλέπεται πως κάθε παιδικός ή βρεφονηπιακός σταθμός μπορεί να διαθέσει στο πρόγραμμα της δωρεάν φιλοξενίας μέχρι το 70% των θέσεών του.

«Αυτός ο περιορισμός», υπογραμμίζει ο κ. Πατούλης, «οδήγησε πέρσι στην προσφορά από τις δομές μόνο 91.656 θέσεων, έναντι 98.188 θέσεων που προσφέρθηκαν το 2013. Παράλληλα, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση των αιτήσεων στις 120.000 από 111.279 πέρσι, θα δημιουργηθεί εκ νέου θέμα, τόσο στην αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων που έχουν οι δομές μας να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες, όσο και στην αξιοποίηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης, ενώ χιλιάδες παιδιά θα βρεθούν εκτός προγράμματος».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει, επιπλέον, πως πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα που ενδέχεται να ανακύψει με τις εγγυητικές επιστολές (λόγω κλειστών τραπεζών), ενώ προτείνει η προκαταβολή να καταβληθεί με την ολοκλήρωση του 10% του έργου και όχι του 30% που προβλέπεται από φέτος.

Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 184 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 46 εκατ. θα προέρχονται από εθνικούς πόρους και 138 εκατ. από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ. Για την ένταξη στο πρόγραμμα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Το οικογενειακό εισόδημα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ για μητέρες που έχουν έως 2 παιδιά, 30.000 ευρώ για μητέρες με 3 παιδιά, 33.000 ευρώ για μητέρες με 4 παιδιά και 36.000 ευρώ για μητέρες με 5 παιδιά και άνω. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 36.000 ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή