Δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς στις επαφές Κοτζιά στα Τίρανα

Δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς στις επαφές Κοτζιά στα Τίρανα

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σειρά δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς, όπως η άρση της εμπολέμου καταστάσεως, η στήριξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική και η αναθεώρηση του νομικού πλαισίου του συμφώνου φιλίας των δύο χωρών, ολοκληρώθηκαν οι επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα.

Ως προς το θέμα των θαλασσίων ζωνών που ήταν ένα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών με τον ομόλογό του Ντ. Μπουσάτι, ο Αλβανός υπουργός προδιέγραψε ένα πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης που η Αθήνα απέρριπτε μέχρι χθες και σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν ευοδωθούν, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης ή σε διαιτησία.

Ο κ. Κοτζιάς έκανε μια γενική αναφορά λέγοντας ότι για το θέμα των θαλασσίων ζωνών «μιλήσαμε και για τον τρόπο που θα λύσουμε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης και νομίζω ότι και ο κ. υπουργός -δηλ. ο κ. Μπουσάτι- και εγώ πιστεύουμε ακλόνητα ότι τα προβλήματα υπάρχουν για να λύνονται». Σε ερώτηση για το θέμα των περιουσιών των Τσάμηδων, ο Ελληνας υπουργός είπε ότι «όσον αφορά την άρση του συμφώνου της κατάσχεσης και τις περιουσίες, κάθε Αλβανός πολίτης μπορεί να προσφύγει σε ελληνικό δικαστήριο και στηριζόμενος στο δίκαιο να διεκδικήσει τα αιτήματά του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή