Δεν κατεβλήθη επίδομα πρόνοιας εδώ και δύο μήνες

Δεν κατεβλήθη επίδομα πρόνοιας εδώ και δύο μήνες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς επίδομα πρόνοιας έχουν μείνει πάνω από 14.000 δικαιούχοι του Δήμου Αθηναίων και των υπόλοιπων δήμων του κεντρικού τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Ο λόγος είναι η μη πίστωση του αντίστοιχου λογαριασμού του δήμου από το Γενικό Λογιστήριο, προφανώς λόγω της γενικότερης ασφυξίας των κρατικών δαπανών. Το γεγονός όμως πως άτομα που αντιμετωπίζουν πολύ έντονα προβλήματα και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας έχουν μείνει χωρίς επίδομα έχει ξεχωριστή σημασία.

Το επίδομα πρόνοιας καταβάλλεται κάθε δίμηνο, δηλαδή η τελευταία φορά που οι δικαιούχοι έλαβαν επίδομα ήταν στα μέσα Μαΐου, άρα έχουν μείνει για δύο μήνες χωρίς τη συγκεκριμένη οικονομική ενίσχυση. «Τα τηλέφωνά μας χτυπούν συνέχεια από κόσμο που καλεί για να μάθει πότε θα καταβληθεί το επίδομα. Αρκετοί έρχονται και από εδώ, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, καθώς οι πιστώσεις δεν έχουν δοθεί», λέει στην «Κ» η κ. Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας του Δήμου Αθηναίων. «Ο κάθε δικαιούχος λαμβάνει περίπου 400 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο. Για αρκετούς απ’ αυτούς είναι πιθανόν το μοναδικό εισόδημα, ενώ έχουν και ιδιαίτερα έξοδα. Πώς θα τα καταφέρουν;», αναρωτιέται. «Η πληροφόρηση που έχουμε είναι πως οι πιστώσεις θα καταβληθούν στα τέλη του μηνός, οπότε κι εμείς θα καταβάλουμε το επίδομα στους δικαιούχους», συμπληρώνει η κ. Στρατηγάκη.

Ο Δήμος Αθηναίων εξυπηρετεί 14.238 δικαιούχους, που ανήκουν σε 13 διαφορετικές κατηγορίες. Οι πιο πολυπληθείς είναι οι φέροντες βαριά αναπηρία (περίπου 3.000), όσοι υποφέρουν από αιμολυτική αναιμία (2.400 άτομα), οι τυφλοί (1.300), ενώ περιλαμβάνονται ακόμα χανσενικοί, απροστάτευτοι ανήλικοι, διανοητικά καθυστερημένοι, άστεγοι κ.ά. Το συνολικό ποσό για το δίμηνο που περιμένει ο Δήμος Αθηναίων είναι 11.977.297 ευρώ, δηλαδή περίπου 840 ευρώ ανά δικαιούχο. Ο Δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει την εξυπηρέτηση των δικαιούχων και των υπολοίπων δήμων που περιλαμβάνονται στον κεντρικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής (Βύρωνος, Γαλατσίου, Δάφνης – Υμηττού, Ζωγράφου, Ηλιουπόλεως, Καισαριανής, Ν. Φιλαδέλφειας), γεγονός που συνιστά ταλαιπωρία για τα άτομα που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Ο κεντρικός δήμος της πρωτεύουσας έχει επίσης αναλάβει την έκδοση και ανανέωση των βιβλιαρίων απορίας (που επιτρέπουν την απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα Υγείας) για τους δικαιούχους και των επτά γειτονικών δήμων. Τα βιβλιάρια απορίας ανανεώνονται κάθε έτος και αριθμούν περίπου 15.000. Η κάθοδος στο κέντρο αποτελεί μία επιπλέον ταλαιπωρία για τους δικαιούχους. «Είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν ανάλογες υπηρεσίες σε όλους τους δήμους», σημειώνει η κ. Στρατηγάκη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή