Ανω των 600 εκατ. ευρώ οι οφειλές στον ΕΟΠΥΥ

Ανω των 600 εκατ. ευρώ οι οφειλές στον ΕΟΠΥΥ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται διαρκώς οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ από εισφορές υγείας των ασφαλισμένων, που, ενώ έχουν εισπραχθεί, δεν αποδίδονται. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο οι οφειλές των ταμείων από εισπραχθείσες εισφορές του 2015 ξεπερνούσαν τα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά (2015 και προηγούμενα έτη) φτάνουν τα 1,4 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό στα έσοδα του ΕΟΠΥΥ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση γίνεται με το …σταγονόμετρο, έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πληρωμές των παρόχων του οργανισμού. Πλην των φαρμακοποιών, που αυτές τις ημέρες αναμένεται να εξοφληθούν τον Μάρτιο, οι υπόλοιποι πάροχοι (γιατροί, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.) έχουν πληρωθεί μόνον τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

Ηδη η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών έχει ζητήσει πληρωμή, εντός του Ιουλίου, προκαταβολών τουλάχιστον δύο μηνών, σημειώνοντας ότι οι ιδιωτικές κλινικές σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αδυναμία λειτουργίας και προσφοράς των υπηρεσιών τους, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών απέστειλε εξώδικη δήλωση στον ΕΟΠΥΥ, στην οποία γίνεται λόγος για «ουσιαστική στάση πληρωμών» από τον οργανισμό, και ενημερώνει ότι τα μέλη του προχωρούν στην άρση της πίστωσης στους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τον Σύλλογο, οι συμβεβλημένοι γιατροί μέλη του, εργαστήρια, κέντρα κ.λπ. θα εξακολουθήσουν να δέχονται ασφαλισμένους στα ιατρεία τους, εισπράττοντας, όμως, από τους ίδιους τις προβλεπόμενες από τον νόμο αμοιβές και χορηγώντας αντίστοιχα δελτίο παροχής υπηρεσιών, ώστε να εισπράττουν ακολούθως τα χρήματα που έδωσαν από τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, καταβάλλεται προσπάθεια, προκειμένου να αποπληρωθούν έως το τέλος του μήνα οι πάροχοι για υπηρεσίες που έλαβαν ασφαλισμένοι τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία οφειλή ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στις αρχές της εβδομάδας θα μπουν στους λογαριασμούς των φαρμακοποιών 75 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις οφειλές του β’ δεκαπενθημέρου του Μαρτίου.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει πληρωμές νοσηλίων προς τα νοσοκομεία ύψους 40 εκατ. ευρώ και προς τις Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης και Τεχνητού Νεφρού, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι χθες επιχορηγήθηκαν τα νοσοκομεία με το ποσό των 43 εκατ. ευρώ για την άμεση πληρωμή οφειλών τους προς τους προμηθευτές και υπενθυμίζει ότι, με βάση πρόσφατη τροπολογία, θα διατεθεί ποσό ύψους 160 εκατ. ευρώ για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων νοσοκομείων. Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού, τα μέλη του οποίου παραμένουν απλήρωτα για 16 μήνες, έκανε έκκληση προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομίας, Οικονομικών και Υγείας να βρεθεί τρόπος άμεσα να προχωρήσουν τα νοσοκομεία σε μερικές έστω πληρωμές, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, «που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις ορθοπεδικών υλικών στα νοσοκομεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή