Κίνδυνος νέοι να χάσουν εξετάσεις λόγω capital controls

Κίνδυνος νέοι να χάσουν εξετάσεις λόγω capital controls

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω Πολωνίας θα αναγκαστούν Ελληνες γονείς να πληρώσουν τα εξέταστρα του παιδιού τους, εάν δεν θέλουν να χάσει τη θέση σε ένα καλό πανεπιστήμιο του εξωτερικού για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Πρόκειται για μία από τις πολλές επιπτώσεις των capital controls στη ζωή μας. Για κάποιους άλλους, ευτυχώς, υπάρχει το ebanking.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» γονείς μαθητών που σχεδιάζουν να συμμετάσχουν στα τέλη Ιουλίου στις εξετάσεις για το δίπλωμα TOEFL, η αίτηση συμμετοχής πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά. Το TOEFL (Test of English as a Foreign Language) είναι διεθνείς εξετάσεις αγγλικής γλώσσας για εισαγωγή σε αγγλόφωνα πανεπιστήμια για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές.

Ομως, ενώ τα πρώτα ηλεκτρονικά βήματα για την υποβολή της αίτησης γίνονται απρόσκοπτα από τους ενδιαφερόμενους, εμπόδιο ορθώνεται όταν δηλώνεται ο αριθμός της ελληνικής πιστωτικής κάρτας για την πληρωμή των εξέταστρων. Το κόστος της εξέτασης είναι 245 δολάρια, αλλά το σύστημα δεν δέχεται ελληνικές πιστωτικές κάρτες. Οι γονείς απευθύνθηκαν στο κέντρο προετοιμασίας των παιδιών και στα εξεταστικά κέντρα -12 σε όλη την χώρα-, ωστόσο οι υπεύθυνοι εύλογα δήλωσαν αδυναμία να βοηθήσουν.

Την ίδια στιγμή, η προθεσμία τρέχει, καθώς ο ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει την αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις έως 4 ημέρες πριν από την ημέρα της εξέτασης και εφόσον υπάρχουν ακόμη κενές θέσεις.

Ετσι, γονείς ανέφεραν στην «Κ» ότι βρήκαν λύση μέσω Πολωνίας: «Μία ανιψιά μας ζει εκεί, και θα κάνουμε την πληρωμή των εξέταστρων με τη δική της κάρτα»…

«Τα ξένα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης όλων των δικαιολογητικών. Αρα δεν είναι δύσκολο ένας υποψήφιος, λόγω μίας τέτοιας περίπτωσης, όπως των capital controls, να χάσει τη χρονιά, καθώς το πανεπιστήμιο μπορεί να του απαντήσει ότι η θέση δεν είναι πλέον διαθέσιμη. Και να τονίσω ότι στα καλά πανεπιστήμια οι αιτήσεις είναι πολύ περισσότερες των θέσεων», ανέφερε χθες, μιλώντας για το θέμα στην «Κ», ο Χρήστος Αντωνίου, διαχειριστής εξεταστικού κέντρου διεθνούς φορέα παροχής πιστοποιήσεων.

Προβλήματα λόγω capital controls θα αντιμετωπίσουν και εκείνοι που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις γλωσσομάθειας γερμανικών. Για τα εξέταστρα πρέπει να έχουν κωδικό για ebanking, ώστε να καταβάλουν το ποσό σε ελληνική τράπεζα, όπως ανέφεραν χθες στην «Κ» οι αρμόδιοι της Γραμματείας Γλωσσικού Τμήματος του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Ως προς τις εξετάσεις γλωσσομάθειας της αγγλικής γλώσσας στο Βρετανικό Συμβούλιο -πραγματοποιούνται δύο φορές τον μήνα-, οι γονείς μπορούν να πληρώσουν με όποιον τρόπο επιθυμούν, όπως δήλωσε στην «Κ» η υπεύθυνη Εκπαίδευσης του Συμβουλίου κ. Κατερίνα Φέγγαρου.

Ακόμη… πιο φιλικοί δείχνουν οι Γάλλοι, καθώς, σύμφωνα με στελέχη του Γαλλικού Ινστιτούτου, τα γαλλικά πανεπιστήμια κατανοούν την κατάσταση στην Ελλάδα και δηλώνουν στους γονείς ότι μπορούν να πληρώσουν τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή