Νέες ερμηνείες του αρχαίου DNA

Νέες ερμηνείες του αρχαίου DNA

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύγχρονη έρευνα για το παλαιογενετικό υλικό, δηλαδή το αρχαίο DNA, οι τελευταίες εξελίξεις και η συμβολή της έρευνας στη γνώση μας για τη βιολογική ιστορία της ανθρωπότητας βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας περιοδικής έκθεσης που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης υπό τον τίτλο «Αρχαίο DNA. Παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον».

Μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό, μια ενημερωτική ταινία και επιλεγμένα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στα εργαστήρια για την ανάλυση του αρχαίου βιολογικού υλικού, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα διαδοχικά στάδια της έρευνας, από τη συλλογή και τη δειγματοληψία του DNA και τις εργαστηριακές αναλύσεις έως την ερμηνεία των δεδομένων, καθώς και τις διαφορετικές κατηγορίες αποτελεσμάτων. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές του βορειοελλαδικού χώρου, όπου εντοπίστηκε το τόσο πολύτιμο για τις έρευνες του Πανεπιστημίου Θράκης σκελετικό υλικό. Ανάμεσα στις αρχαιότητες, πήλινα ειδώλια ζώων και ανθρώπων της Νεότερης Νεολιθικής περιόδου από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, ένα λίθινο ομοίωμα βατράχου από την Ξηρολίμνη Κοζάνης και μία κεραμική φιάλη της Μέσης Νεολιθικής εποχής από τα Παλιάμπελα Πιερίας.

Η διοργάνωση εντάσσεται στη χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση δράση ««Αριστεία ΙΙ» της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας, με τίτλο «Από τους νεολιθικούς αγρότες στις πρώτες αστικές κοινωνίες: η προέλευση των ανακτορικών πολιτισμών του Αιγαίου από γενετική άποψη». Επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Πανεπιστημίου Θράκης, Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 30 Ιουλίου, στις 7 μ.μ., σε αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2016. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, προγραμματίζεται επιστημονική ημερίδα ανοιχτή για το κοινό με τη συμμετοχή διακεκριμένων γενετιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα μιλήσουν για τη σύγχρονη παλαιογενετική έρευνα (από τις 10.30 π.μ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή