ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρία μετάλλια στην «κομμένη» Ολυμπιάδα

tria-metallia-stin-kommeni-olympiada-2093879

Με τρία μετάλλια επιστρέφει η ελληνική αποστολή από τη 56η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα, στην οποία η συμμετοχή της χώρας μας αρχικά κινδύνευσε λόγω της απόφασης του υπουργείου Παιδείας, όπως είχε αναδείξει στις 27 Μαΐου η «Κ».

Ειδικότερα, ο Πέτρος Ντούνης από την Αθήνα πήρε αργυρό μετάλλιο, ο Παναγιώτης Μισιακός από την Αθήνα χάλκινο μετάλλιο, ο Νέστορας Χαχάμης από την Αιτωλοακαρνανία χάλκινο μετάλλιο ενώ εύφημη μνεία πήραν ο Απόστολος Παναγιωτόπουλος από την Θεσσαλονίκη και ο Δημήτρης Μελάς από την Αθήνα. Η 56η Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε στην πόλη Chiang Mai της Ταϊλάνδης από 4 έως 16 Ιουλίου. Οι Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες είναι ένας θεσμός υψηλοτάτου επιστημονικού επιπέδου όπου συμμετέχουν τα μεγαλύτερα ταλέντα στο χώρο των μαθηματικών από όλο σχεδόν τον κόσμο και φέτος τα έξοδα της ελληνικής αποστολής καλύφθηκαν με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 26 Μαΐου σε έγγραφό του προς τις ενώσεις Μαθηματικών (ΕΜΕ), Χημικών, Φυσικών, Επιστημόνων Η/Υ και Πληροφορικής, Βιοεπιστημόνων, Αστρονομίας και Διαστήματος και τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Χασάπης ανακοίνωνε ότι «το υπουργείο αδυνατεί να καλύψει δαπάνες μετάβασης ή συμμετοχής σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδων λόγω περικοπών συνεπεία της δημοσιονομικής συγκυρίας» και τους προτρέπει να αναζητήσουν χορηγίες. Την επόμενη ημέρα, και λόγω των οξύτατων αντιδράσεων που προεκλήθησαν, το υπουργείο ανασκεύασε λέγοντας ότι «παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, με απόφαση του υπουργού Αριστείδη Μπαλτά, το υπουργείο θα προχωρήσει στην περικοπή άλλων δαπανών προκειμένου να χρηματοδοτήσει, κατά το δυνατόν στο σύνολό τους, τη μετάβαση ή συμμετοχή των μαθητών σε Διεθνείς ή Βαλκανικές Ολυμπιάδες».

«Οι μαθητές αυτοί με όπλο τους το μεγάλο ταλέντο τους στα μαθηματικά συνέχισαν τη μεγάλη παράδοση των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων στις Διεθνείς Μαθηματικές Ολυμπιάδες. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) προετοιμάζει και υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτών των μαθητών πάντα σε εθελοντική βάση στο πλαίσιο των στόχων της που είναι η αναβάθμιση της Μαθηματικής Παιδείας και εκπαίδευσης στη χώρα μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΜΕ. Τους μαθητές συνόδεψαν ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ κ. Ανάργυρος Φελλούρης και ο μαθηματικός κ. Ευάγγελος Ζώτος.